En spesiell opplevelse i Rådstua i Tromsø, når en arabisk erotisk film ble vist under TIFF. ‘The lady of the black moons’ ble vist til en, i starten, fullsatt sal.

 

Filmen er laget av Samir A Khouri i 1971 (Egypt).

Tromsø Filmklubb sitt bidrag til TIFF 2012 var altså en arabisk erotisk film fra tidlig 1970-tall. Leder for filmklubben sa ved introduksjonen til filmen, at de ønsket å gi oss opplevslen av å være i en filmklubb. Og selve Rådstua var en annerledes kinosal enn alle de andre store flotte kino og teatersalene TIFF bruker. Her satt vi på stoler, slik det var på kinoen på bygda da vi var små, med stoler i alle former og fasonger, til og med en stor rød sofa, på rad og rekke. Bak i hjørnet fikk en kjøpe økologisk cola, øl og champagne (slik var det riktignok ikke på bygdekinoen hjemme).

Stemningen før kinoen er mere fylt av spenningnenn ellers. Noen fniser. Noen må ha seg litt å drikke. Noen vil helst ha en ledig stol på hver side av seg.

Så kommer filmen. I en blanding mellom «Eyes wide shut» og dramatisk kjærlighetshistorie som en såpeopera verdig, med øyensminke som en opplevelse i seg selv og med elskovscener som ikke trenger videre beskrivelse. Fnisingen i salen.

Noen har visst ‘valgt feil film’ og går.

Filmskaperen, er omtalt i magasinet til filmfestivalen, som ved sine filmer delvis har medført at vinduet som stod litt åpent med hensyn til sensur, ble lukket.

Historien er om den vakre kvinnen som velger å gifte seg til økonomisk trygghet og velger bort kjærligheten. Det er dramatisk og egentlig vil hun ha både og. Konsekvensene er, selvsagt, fatale.

Nok ikke en film kjenner jeg bør anbefale videre hvis ikke du har lyst til å se luksus, biler fra 50-60 tallet og kvinnekropper noe lubnere enn dagens modeller.

Ops! Jeg glemmer visst at det er en erotisk film, – og kanskje sier det noe om hva vi nå, 40 år etter, er vant med å se. Så er spørsmålet om hvordan det er med arabisk erotikk idag altså ikke besvart.

 

Sak ikke tidligere publisert, laget for FM 2012