Avslutningskonserten under Kirsten Flagstad Festival brakte flybåren tenor fra Italia, et fabelaktig
orkester og storslagne kor.

En time før konserten inviterte Elizabeth Norberg-Schulz til vorspiel i Strandstuen hvor hun fortalte om Puccini og om kveldens hovedverk; Puccinis Messa de Gloria.

PÅ HAMAR: ELISABETH C. KLÆBO REITAN (tekst og foto)


Det er i år 150 år siden Puccini ble født, og  det er da ingen tilfeldighet at Flagstadfestivalen markerte dette ved at et av hans verk fikk avslutte festivalen.

Flagstad har da også sunget Puccini. Da Norberg-Schulz gikk gjennom Messa de Gloria sa hun at det er dramatisk: »det er nesten som opera».

Dette var altså det siste kirkelige verket Puccini skrev før operaen tok han for alvor. Det ble liggende uten å være fremført, til etter hans død. Men selv om det ikke var fremført, betød ikke det at komponisten ikke likte det. Han brukte deler av det i andre verk, operaer, han skrev. Han var 21-22 år da han skrev dette.

Fra vorspiel i Strandstuen gikk vi over til Hamar Domkirke hvor avslutningskonserten fant sted. Det var godt oppmøte til konserten.

I starten av konserten omkranset sangere og musikere publikum og fremførte «Velkomne med æra» – av Tveitt (som også er jubilant i år). Og velkomne var vi! tenThingsBrassensemble gjorde deretter en fabelaktig jobb – for et helt orkester!

Alene spilte de Preludium fra Holbergsuiten (Grieg) og Sommer (Verdi). Du har kanskje hørt om dem tidligere, ihvertfall bør du ha hørt om deres kunstneriske leder Tine Thing Helseth. Hun hadde gjennombrudd med 2. plass i Eurovision Young Musicians Competition i 2006.

Tilbake til kveldens hovedverk, Messa de Gloria, som for kvelden og anledningen var arrangert av Roger Andreassen. Han spilte forøvrig orgel under konserten. Sammen med de førnevnte, ble Vestoppland Kammerkor, Oslo solistensemble og solistene baryton Trond Hallstein Moe og den flybårne, rett fra Italia, tenoren Luca Canonici, alle fremragende dirigert av Marit Tøndel Bodsberg.

En flott avslutning på en program- og opplevelsesrik festival! Og med visshet om at festivalen har funnet sin form, så var det slutt, for tredje året, – og vi ble ønsket velkomne tilbake neste år.

Saken var først publisert i FM (2008)