Lurer du på hvor den litterære eliten i Norge er denne uka? De er på Lillehammer sammen med venner og kollegaer fra 20 land. Her skal de lytte til foredrag, opplesninger og  sang.  De skal se dans, illustrasjoner,  film  og teater og hverandre. De skal snakke – og kanskje skrive? Og så alt det andre en gjør på festival!

En begeistret kulturminister åpnet den 15. litteraturfestivalen på Lillehammer tirsdag 25.mai.


Tekst: Elisabeth C. K. Reitan

Endelig skulle også hun få med festivalen med forventninger om at kveldene ville vise  ivrige forfatter krangler.  Ministeren pratet innlevende om utfordringer for mange skjulte analfabeter i Norge og samfunnets ansvar for også å ha lettlest litteratur tilgjengelig. Når hun videre pratet varmt om det å skjemme bort barna slik at de blir grenseløse i det å ville lese mer, kom det varm applaus fra salen.

Også Jan Erik Vold var hjertelig til stede. Vold leste dikt og viste oss en i aller høyeste grad politisk våken og samfunnsengasjert poet som innledet med at han var mer opptatt av tilkobling enn  løsrivelse.

Det surrer som om vi er i en sal på Galtvort.

Maihaugensalen fylles av damer og menn fra 30 år og opp. Det klemmes, hilses, vinkes… Det er stillferdig, rent, ordentlig  og det summmer…  Det er skjorter og dressjakker. Hårfestet er i snitt både høyt og hvitt. Og det er forventning i luften.

Så begynner en åpningsforestillingen som varer i  2,5 timer! Aasmund Nordstoga leder programmet. Spesielt bør nevnes  Maria Parr som leste fra boken sin «Tonje Glimmerdal», Unni Løvlid som var en egen harmonisk rød tråd gjennom programmet,  «Odyssen»  med Theatre Ad Infinitum/George Mann og «Onde,våte vår» (Marte Huke, Kirsti Huke, popbandet -Phy og Tore Brunborg). For operafrelste Festivalmagasin-lesere er «Gydjekniven» (av Cornelius Jakhelln og Eva Holm Foosnæs) verdt et besøk!

Løsrivelse er årets tema.

Under forestillingen ble det vist filmer over tema. Åpningsforedraget ble holdt av Ole Robert Sunde som fortalte om løsrivelsen som aldri kom slik far tenkte seg den og det å likefullt finne et eget uttrykk.  For til sist å oppdage at også foreldre hadde sett dette.

  • Norsk Litteraturtfestival 25.-30. mai 2010, Lillehammer

Saken var først publisert på FM (2010)