For 8. året er det dags for festival på badestrendene I Tromsø. Variert rock preger årets program, som åpnet torsdag med Ida Maria og avsluttes lørdag med The Pussycats. Og mellom disse to norske rockehistoriske fenomenene er det vanvittig mye bra.

Buktafestivalen 2011 – tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan

På åpningskvelden torsdag spilte både norske Kitchie Kitchie Ki Me O, amerikanske Monster Magnet og australske Grinderman (bildt) i tur og orden på samme scenen.

Les også. Mørkemannen Nick Cave i front

Lørdag spiller norske Dr Midnight & The Mercy Cult og amerikanske The Dandy Warhols på denne scenen, mens UK Subs spiller i Paradisbukta.

Lørdag er det gratis, rusfritt og fri aldersgrense arrangement med Steinar Albrigtsen og med Kråkesølv. På ettermiddagen braker det løs i festivalmodus med svenske Melissa Horn, amerikanske Biffy Clyro og til sist altså The Pussycats.

Rockemiljøet i Tromsø har laget en hyllest til Pussycats, ved å utgi en LP plate med The Pussycats-cover av  Tromsøband anno 2011.

Buktafestivalen arrangeres sør på Tromsøya, i Telegraf- og Paradisbukta. 

Det som møter oss er en festival med god organisering. Fra smilende dopapir-vertinner, massevis av rene fine toaletter, sekkekontrollører og kroppsvisitasjon, vakter, politi og Røde Kors-representanter.

Det er bongebod både for kontanter og kort, det er samarbeid med busselskap om egne festivalbusser – og etter konsertslutt er det gratisbuss tilbake til sentrum.

Med en historie som miljøtårnbedrift er det også sterk fokus på miljøbevissthet rundt den sårbar nordnorske stranda.

Masse god mat

Ja, noen ord om maten hører med når Buktafestivalen skal beskrives.

Midt på område henger et fiskehjell. (et byggverk man tørker fisk på) og fremfor der ligger tørrfisk til banking. Bank fisken og gnag. Rundt på festivalområdet går så folk og gnager på tørrfisk. Selvbanket, vel og merke.

Her får man ishavsburger (fiskebasert), hvalburger, soyapølse, fiskesuppe (kalles for ’’1/2 liter tørket fisk’’), fish and chips (kalles for ’’fisk og potetes’’)…ja også vanlig pølse i brød for den ikke skulle ha forstand på disse andre delikatessene.

Ikke en cola er å spore!

Når vi noe naivt spør etter cola eller pepsi, er svaret bestemt, men hyggelig ’’Nei, DET har vi ikke’’.

For hvert plastglass som kastes i dertil egnede containere, gis ei krone til Kafe X ( kafe for tidligere rusmisbrukere). Og folk er flinke til å rydde opp etter seg. Og det er klart, for en god gjerning kaster en gjerne plastglasset sitt på rett sted heller enn å slippe det på bakken.

Festival-publikummerne her må sies være noe av det mest fornøyde og vennligsinnede en kan finne.

Det er kaldt, vått, grått – og folk de smiler, køer, drar på seg ull, vanter og luer og sydvester og regntøy i alle regntøyets mulige farger.

Ja, folk viser rett og slett festivalvett.

Været er det mye å si om.

– Måsen har det fint og folk har vett å kle seg.

Og festivalen heter altså Tromsø Open Air Festival. Da sier det seg selv at det med stor sannsynlighet blåser i en retning.

  • Buktafestivalen,14.-16. juli 2011

 

Først publisert på FM (2011)