Det var en fantastisk  musikalsk opplevelse å oppleve de to timene med Silje Nergaard Trio, spesielt når de evner å fenge så til de grader – med enkle virkemidler.

Tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan, Anjazz 2011

Hamar Gamle Rådhus lørdag 7. mai 2011

Siljes trio består, foruten henne selv, av Hallgrim Bratberg (som ’for en kopp te’ lager demoer, spiller på Nobel-konserter og med Kari Bremnes) og Håvar Bendiksen som Silje sier hun har reddet fra ’ti tusen tommeltotta’.

Disse tre har jobbet sammen en god stund, og repertoaret består av melodier fra hele Siljes karriere. Det særegne er nå at det verken er orkester eller piano i bildet, men strengeinstrumenter, selvsagt i tillegg til vokal. Dama spiller sågar på en kantele selv (finsk strengeinstrument)!

Låtene vi fikk høre på kveldens konsert var blant annet ’Based on a thousand true stories (grammy nominert)’, ’Be still my heart’, ’The Waltz’, ’Japanese Blue’, en morsom låt om køer I Tyskland. Og «Dream a little dream of me», et lite innslag fra hennes foreldres platesamling.

Silje pratet lett mellom slagene, og delte med oss om hvordan hennes sanger blir til gjennom ett ord, én tanke. Om alltid å ha med en vals på platene – ikke fordi hun kan danse vals – men fordi det er så fint at det er både lett og trist samtidig, sier hun.

Om den gang unge Silje pliktoppfyllende syklet hjem for spille på Schimmel-pianoet da skolen ikke hadde musikklærer til henne – og om hvordan mamma og pappas delte sin musikalske verden med henne.

Kun tre melodier har hun skrevet på gitar, forteller hun. Den ene var den hun skulle bli popstjerne med. Reiersrud hadde glemt en finstemt gitar hjemme hos henne, vips, der var ’Tell me where you going’; en hit i japan – og i Norge.

Ekstranummeret var et show av dimensjoner.

Jamming og funky versjon av «Black or white», hvor gitaristene lekent styrte både Silje og publikum.

Til aller, aller slutt ble det avsluttet med Siljes egen ’En og en’.

Kort oppsummert: Latter! Brillians! Fantastisk! Morsomt! Imponerende!

Neste gig for trioen er Mai Jazz i Stavanger før det igjen bærer til Tyskland

 

Sak først publisert på FM (2011)