‘TIFF 2012 hadde premiere for Bodil Furus fantastiske film «Fjell som faller» eller «Where mountains fall»  –  Årets vakreste portrett!

 

TIFF 2012 – Tekst: Elisabeth C. K. Reitan, for Festivalmagasinet,com

Foto: Pressefoto

 

I en fullsatt kinosal på den gamle erverdige Verdensteateret i Tromsø, en kino  fra tidlig 1900-tallet, ble vi tatt med til Vega på Helgelandskysten.

Filmskaper Bodil Furu sa ved introduksjonen til filmen at hun er heldig som har blitt kjent med disse to kvinnene hun portretterer.

Og det er med dyp respekt hun viser dem frem for oss –

Fjell som faller

De to kvinnene, Anna og Anne, har bodd på hver sin øy og forteller om sine liv. Historiene er uavhengig av hverandre, men samtidig sammenfallende og utfyllende.

Kanskje gjør denne filmen en til et bedre menneske ved bare å se den?

Respekt smitter!

Fra filmen vil jeg trekke fram at det er denne tonen i måten å være og leve på, en tone med ydmykhet og ståpå-vilje, som her blir vist på en stillferdig med lun og humoristisk måte.

Dette er ikke en film som får deg til å le av disse rå nordlendingen. Her får du se mykheten og varmen uten de store ordene.

Landskapet Anna og Anne bor i, har mye hav og horisont. Fjell som faller er havet som i storm slår mot stener og blir høyt som fjell, som faller ned og er flatt hav igjen.

Selve Bodil Furu (f.1976) er i år festspillkunstneren og har alle sine 11 filmer ‘utstilt’ på Tromsø Kunstforening. Det betyr at du der har muligheten til å se filmen enda en tid fremover i Tromsø.

 

Saken først publisert på FM (2012)