elisabeth_norberg_avslutnin

Flere musikalske markeringer har blitt markert i løpet av Kirsten Flagstad Festspillene i år. Både Georg Friedrich Händel, død for 250 år siden; Joseph Haydn, død for for 200 år siden…

… Og Jacob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy født for 200 år siden, har blitt fremført under årets festival.

I Strandstuen, Kirsten Flagstads barndomshjem som nå er museum, holdt domkantor i Hamar (Per-Edvard Hansen) en times forelesning om Händels musikk, og vi fikk blant annet høre noen av Flagstads Händel-tolkninger.

Spesielt morsomt var det å høre samme stykke tolket av henne på 1950 tallet hvor hun ifølge domkantoren tolket den mer autentisk – nærmere slik den ble fremført på Händels egen tid.

Festivalen har hatt et stort program

Vi har bare rukket over noe. Det har vært opera på både kjøpesentre og i bankbygg, hvor distriktets egen opera, Ringsaker Operaen sammen med Runi Brattaberg, brakte operaen ut til kjøpelystne.

Søndag kveld var det tid for avslutningskonserten. Om lag 140 billetter ble solgt i døren.

Vi er blitt godt vant med god musikk, vakker sang og god kvalitet disse dagene. Og i så måte var avslutningskonserten ikke noe unntak. Mens kveldssola skinte både ute og til dels i øynene på sangerne og musikerne, mens småfugl forvillet seg inn gjennom de åpne glasslukene og sang med sine stemmer, fikk vi en fantastisk avslutning på fem flotte festival dager.

Runi Brattaberg (bildet under)  er færøisk, eller kanskje vi kan si norsk, for han er tross alt født i Norge, og jeg tror vi gjerne vil eie han litt i tiden som kommer.

runi_brattaberg_500

Han har under festivalen sjarmert både de litt unge og de litt eldre med sin fantastisk bass-stemme og glimt i øyet. Utdanningen har han fra Sibelius akademiet i Finland og han har allerede rukket å synge på flere av de store operascenen i verden. I løpet av kommende året skal han blant annet synge på Metropolitan i New York. På avslutningskonserten på Hamar sang han Mozart-duett med Helge Rønning og Oslo Domkor. Han fikk også æren av å synge ekstranummeret som var «Old man river», slik at vi fikk nyte bass-stemmen til siste stund!

elisabeth_norberg_500

I tillegg til Oslo Domkor akkopagnerte Oslo Strykekvartett flere av sangerne, blant annet Elisabeth Nordberg-Schulz (bildet over). Oslo Strykekvartett gjorde sitt for at underholdningen ble morsom; og at de selv syntes det er morsomt å leke seg for publikum var uten tvil synlig.

Og så spiller de jo knakende bra også da!

hedda_bakker_500

Elisabeth Norberg-Schulz, Gjøril Songvoll og Hedda Bakker (bildet over) steppet alle inn for Keohane som ikke kunne møte. Norberg-Schulz sang Puccini, Songvoll sang Gershwins «Summertime» (den originale versjonen, opera arie versjonen laget til Ann Brown) og Bakker sang fra Cileas «Adriana», på klaver akkopagnerte Torhild Fimreite under hele konserten.

Og så var det slutt for denne gang.

 

Saken var først publisert i FM (2009)