Oslo Operafestival arrangeres for tredje gang i år, og bak de de 34 arrangementene under Operafestivalen står gjengen som kaller seg Kulturentusiastene.

– Kulturentusiastene er til daglig 12 frivillige som  bruker mye tid hele året på å være kulturentusiastiske for alle oss som vil, forteller festivalsjef Gøril Songvoll. Tekst og foto: Elisabeth K. Reitan

Under festivalen er antallet frivillige på 40-45 mennesker. Kulturentusiastene har sitt utspring i en studentorganisasjon som het Taarnseilerne.  Hvert år, i år på 10. året, har de arrangert Operaball.

– Det var vanskelig å få oppmerksomhet knyttet til dette, og som et ledd i det å promotere ballet, begynte vi med Oslo Operafestival.

Planen er å organisere Oslo Operafestival som eget selskap, men foreløpig er festivalen bundet til mor-organisasjonen.

Operaballet er Stordalenball for vanlige folk – folk syr seg fantastiske kjoler en opera verdig – eller kommer i sine fineste klær, forteller Songvoll.

På forhånd arrangeres dansekurs for dem som ønsker det.

– Operaballet er flott og for alle, alle som vil, sier Songvoll.  I år arrangeres operaballet lørdag 18.oktober.

– Ballet begynner på Operaen. Deretter går vi videre til Gamle Losjen og Dansefabrikken i Nydalen. Ballet avsluttes med frokost søndag morgen kl 0700 på SAS Hotell i Nydalen, lokker Songvoll.

I Operafestivalens første år hadde de et budsjett på 70 000 kr og arrangerte hele 38 konserter. I fjor og i år er det 34 arrangement under festivalen.

– Det lønner seg med gode konserter og et godt konsept. I år har vi fjernet kunstpause og bokpause. Neste år kommer det heller ikke til å bli lunsjkonserter; programmene på ettermiddag og kveld rekker, sier Songvoll.

Med et trangt budsjett og mange arrangement, så kan ikke operafestivalen betale store summer for leie av lokale og til artistene. Festivalen har et godt samarbeide både med Den norske Opera og Oslo Konserthus. Operadirektør Tom Remlov åpnet årets festival lørdag 13.september på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

Det er allerede planlagt en konsert i operaen med Terje Stensvold under Oslo Opera Festival 2009.

– Kommer folk til arrangementene?

– Ja, det gjør det. Få har brukt Billetttservice, men mange kjøper billett i døren. På konserten i Grorud kirke hadde kun 91 forhåndskjøpt billett, mens det samlede antall publikummere var omlag 250. La Boheme hadde over 500 publikummere, og det samme gjaldt åpningsseremonien på Eidsvolls plass/Løvebakken. På konserten i Nordberg kirke  var det om lag 60 publikummere, et vanlig antall for konsert besøk.

Og hvis en av artistene blir syke, ja, da stiller festivalsjefen opp selv om synger. Tirsdag kveld måtte Songvoll rett fra Nordberg kirke til Teaterkjelleren for å synge Puccini under kveldens Puccinikavalkade.

Noe av festivalens innhold er det mulig å få med seg også resten av året.

Det er Fredagsopera hver fredag kl 18 på First Hotell Millenium, Operabrunch hver lørdag kl 12 i Teaterkjelleren og Opera nachspiel hver lørdag kl 21-23:30 på Christiania bar & cafe.

– Det nye kulturstedet i Oslo. Der når vi også et yngre publikum, sier Songvoll.

  • Oslo Operafestival arrangeres 13.-21. august.

Saken var først publisert i FM (2008)