Punktum for den femte AnJazz på Hamar ble satt av den finske a cappella gruppen Rajaton.  Rajaton ble startet i Helsinki i 1997 og har reist verden om,  de har vært i 24 land,  men aldri før i Norge.

Tekst og foto: Elisabeth Klæbo Reitan

En kunne tro at de var her for å la oss nordmenn få ta del i den finske feiringen av våren.  Godt plantet på jorden med repertoar som seg hør og bør også innebar det moll-stemte.

Med finsk humor, leken koreografi og stødig musikalitet tok de oss med på en timeslang konsert med flere ekstra numre.  Jussi Chydenius hadde en bass kun de dype skoger og tusen sjøers land kan mane fram.  I tillegg til han var sopranene Essi Wuorela og Virpi Moskari, alt Soila Sariola, tenor Hannu Lepola og bariton Ahti Paunu (også hans stemme utpekte seg) med.

– Dere tror dere skal vinne Grand prix i år, sa de.

– Det har vi også trodd mange ganger.

– En gang trodde vi at vi skulle tape, da vant vi.

Så sang de, med ekslusiv Grand Prix- koreografi,  La Dolce Vita (Anneli Saaristo, Grand Prix 1989, også den finner du på You Tube).

På repertoaret ellers stod finsk lyrikk , ABBA, Sting, Tom Waits, egen produsert (Jussi Chydenius) voggesang, Butterfly (som du også finner på You Tube) med mer.  Arrangementene var morsomme både å se og høre på.  ABBA’s Fernando var en parodi på både det ene og det andre og glimrende framført.  Et fantastisk finsk ord fikk vi også lære; ihana.  Deretter fremførte de poetens Eino Leino’s  Ihana  – om  det fantastiske ved å finne kjærligheten, at det er fantastisk å  være to.

FAKTA:
En fornøyd, men sliten festivalsjef og produsent Anja Katrine Tomter sa etter konserten at det har vært om lag 3400 mennesker på Anjazz. Hoveddelen var på konserten med Rybak (over 2000). Fjorårets økonomiske overskudd gikk med på å betale gjeld, mens årets festival ikke har vært samme økonomiske suksess.

Festivalen har jazz som hovedgenre og har nå flere artister som har deltatt flere ganger.   Hovedsaklig er dette «lokale» artister som Silje Nergaard, Nora Foss Al Jabri, Kasper Værnes Kvintett og Odd R. Antonsen Storband.

Silje Nergaard er beskytter av festivalen. Festivalen har fokus på at dette er en festival for området men trekker også publikummere lengre fra med navn som Willie Nelson (2008) og Mari Boine (2008) på plakaten.

Årets utvalg av artister har vært bredt fra storband (Antonsen),  grand prix vinner Rybak med FRIKAR, Nora Foss Al Jabri (Oprah gjest og Gjøvik jente), Solveig Slettahjell, Hege Nielsen Kvartett, Gøran Fristorp, Marian Aas Hansen, Kasper Værnes/ ORBITS, Hilde Louise Orchestra, Guren Hagen, Viva og ikke minst finske a cappella gruppen Rajaton.

Festivalen har i år som tidligere tatt i bruk mange av Hamars fine og varierte konsertarenaer fra Hamar OL Amfi , Sagbladfabrikken, Bibliotekbaren, Hamardomen, Festiviteten, Østre Torg, Bondestua og til kafe Poesi.

 

Saken var først publisert i FM (2009) – bilde har forsvunnet fra denne utgaven foreløpig.