Humanismen er i front med TIFF sin franske åpningsfilm ‘’Snøen på Kilimanjaro’’. Den handler om det å ta vare på hverandre og ha tro på det gode i ethvert menneske. Rull film!


I Tromsø: Elisabeth C. K. Reitan (tekst)

 

Bak står den franske regissøren Robert Guediguian som også ble vist i Cannes i 2011 og har norsk kinopremiere 10. februar. Festivaldirektør Ottre skriver, dette er ‘’filmen med det store hjertet.’’

FOR 22. GANG fyller TIFF (Tromsø Internasjonale Filmfestival) Tromsø med film, folk og fest.

Festivalen som ‘’viser utfordrende kvalitetsfilm fra hele verden for et lokalt, nasjonalt og internasjonalt publikum’’ er utrolig populær og bruker i år overskrifter som ‘den arabiske våren’, ‘den europeiske høsten’ og ‘film fra hele verden.’

I 1991 hadde festivalen 5200 publikummere og i 2011 var tallet tidoblet til 52500. I år hører vi om en buss med 40 finner på veg fra Oulu til Tromsø og TIFF og billettsalget for 2012 som er i full gang, viste at det søndag kveld (to dager før festivalen) var solgt 28.909 billetter og 4.166 festivalpass.

ALLE GLEDER SEG TL FESTIVALEN!

Festivalen ønsker å ‘’skape engasjement i byen, og være et årlig høydepunkt for befolkning og næringsliv i Tromsø’’ og den samarbeider med ‘Bukta’ og ‘Insomnia’ om blant annet frivillighet.

Både Fokus kino, Verdensteaoteret, Hålogaland teater, Kulturhuset og Stortorget er scene for film under TIFF. Men HELE byen er med med quiz, diskusjoner og plateslipp.

KULTURMINISTEREN ÅPNER FESTIVALEN og deltar på ‘’Hva nå, norsk film?’’ som er en to dager konferanse for bransjefolk, politikere, filmindutri og filmarbeidere.

Hun defineres som ’hun med pengesekken.’

Programmet består av drøyt 80 filmer fra blant annet Asia, Russland, Frankrike og Norge. Og det er dette det først og fremst er det snakk om:FILM. Kulturminister Huitfeldt skriver i festivalens magasin, at TIFF er ’’kjent for høy kvalitet. Det er udiskutabelt.’’ Videre skriver hun at festivalen er viktig på mange områder, men at det først og fremst handler om film av høy kvalitet.

PLAY: Fra Sverige, vises den omdiskuterte filmen PLAY av Ruben Østlund. Her er tema hva som skjer når barn overlates til seg selv og det som fortelles er en historie om barn som raner barn. Filmen fikk 7 Guldbagge-nomiasjoner. PLAY har norsk kinopremiere 27.januar.

FAST I EN HEIS! Norsk-amerikansk samarbeid har resultert i filmen ELEVATOR hvor kjente amerikanske skuespillere og amerikansk crew, regisseres av Stig Svendsen som er fra Dyrøy i Troms. Filmen omhandler alle heis-fobikeres mareritt: 9 personer er fast i en heis og en av dem har på seg en tikkende bombe. Premiere 20. januar!

ARABISK EROTIKK og Tromsø Filmklubb hørers sammen. I alle fall når det er den årlige filmklubbfest torsdag etter å ha vist ‘’Lady of the Black Moons’’.

WESTERN FRA ØSTEN. TIFF har i alle år spilt en sentral rolle i kultursamarbeidet Norge-Russland. De første årene fikk festivalen vise filmer produsert med godkjenning av styresmaktene. Festivalen begynte i 1991 og som vi vet har også det politiske landskapet for kultur endret seg i vårt store naboland i Øst siden det. Stumfilm har blant annet vært sentralt i samarbeidet mellom TIFF og Russland.

Under TIFF 2012 er det verdt å merke seg Tore-Morten Andreassen med kolleger spiller sin norske musikk til stumfilm fra Sovjetunionen i 1924. Filmen heter ‘’The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks’’ av Lev Kuleshov.

I tillegg viser festivalen flere russiske westernfilmer, under kategorien ‘red western’ som forklares å være annerledes enn vestlig westernfilm, i det at en her ønsker å skape det nye landet.

 

Først publisert på FM (2012)