De vanskelige temaene som sykdom og død, ble på TIFF 2012 både vakkert og alvorlig satt i fokus. Årets festival hadde nemlig flere filmer, ikke bare om humanisme, men om eksistensielle spørsmål, i front.

Et eksempel er den tyske filmen ‘Halt auf freier Strecke’ / ‘Stopped on track’ hvor møte med døden er tema i en historie hvor en 40 år familiefar får påvist dødelig kreft. Vi fikk ikke sett denne, men hørte fra andre at ‘ det var en fin måte å snakke om døden på’.

Den chilenske/amerikanske filmen Old cats (2011)  er også en slik film. Den så vi og mange vi har snakket med har, eller hadde tenkt, å se den.

Introduksjonen i TIFF’s magasin, vektla kompleksitet i mor-datter forholdet og den uventede vendingen på slutten når alles sårbarhet er kommet opp.

Filmen er like mye om det å bli gammel, det å være mor og det å være datter for sin mor. Moren i filmen,en 80 år gammel dame, viser en beundringverdig styrke og mot, ja – en kjærlighetstung klarhet i sin begynnende mulige demens.

En varm film til alle som er eller har tenkt å bli gammel. Anbefales!

 

Sak ikke tidligere publisert -laget til FM 2012.