Det var både fuglekvitter, vår og deilig  jazz i luften da årets Anjazz på Hamar smalt av for 6. gang torsdag. Her står mye herlig på programmet i dagene fremover.

Torsdag åpnet den 6. utgaven Anjazz på Hamar, til deilige 15 varmegrader og herlig jazzete stemning.


Tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan

Kari Slaatsveen, eller radiotrynet som hun selv kalte seg, åpnet festivalen i kjent Englefjes-modus med refleksjoner rundt  jazzende voksne med cordfløyel, store briller, lut rygg, stemte s’er og en dans ’’som så ut som de var ute og gikk uten å komme noe sted’’ – som hun som barn beskuet fra dørsprekken. Publikum humret gjenkjennende.

Årets program har mange godbiter og noe for enhver.

Smilene satt lett – både før, under og etter åpningskonserten – som ga oss duoen Helge Lien og Live Maria Roggen (bildet).

Stedet var Hamars gamle rådhus.

De over hundre publikummerne hørte Lien og  Roggen spilte hverandre bedre og bedre. Det begynte fint, varierte elegant mellom norsk, engelsk og vokal uten tekst, mellom ting de hadde laget selv og helt andres stykker. Det var Bjerke, Prøysen, Roggen, Lien og mange fler.

Ikke minst den kuleste ’Splitter pine’-versjonen ever.  Den bør ut til alle!

Helge Lien på piano er som vanlig som å ha et helt orkester som vibrerer absolutt hele tiden.

I samspill med Roggens beherskede tone og lydlek, ble det en fin konsert. Den ene opplevelsen etterfulgte den andre som edelstener  i sirlige rekker og rader.

Lien og Roggen mottok stående applaus og kvitterte med smil og ekstranummer.

Jeg hadde lyttet til både Roggen og Lien før konserten og fant mest Roggen i samspill med blåseinstrument.  Liens strenger kledde henne vel så godt. Kunne jeg ønsket meg noe mer så hadde det vært litt mer Lien, det ble litt piano-fella (akkompagnement). Men for all del; livet og konserten hadde ikke vært det samme uten Helge Lien på klaver.  Eller som orkester.

Primus motor for festivalen, Anja Katrine Tomter, har sagt at festivalen søker å favne vidt.

I intervju til en lokalavis, sier hun at hun ønsker å myke opp sjangerbegrepet (jazz) og satse litt mer på crossoverartister. Et mål er å lage en intim og hyggelig stemning i sentrum av byen og et kvartal er for anledningen døpt om til Jazzkvartalet.

Blanda jazzdrops

På programmet står både Donkeyboy og Klaus Joacim Solstad i tillegg til Jai Shankar, Hot Club de Norvege, Stian Carstensen, Kåre Kolve Quartet,  Inger Marie Gundersen Kvartett, Jaga Jazzist og Tord Gustavsen Ensemble med Kristin Asbjørnsen. Og enda litt til.

Festivalkvartalet er ett minutts gange fra jernbanestasjonen så stort mer sentralt kunne det ikke bli.

Festivalen varer til og med søndag.

På veg hjem var det som det skal være når en rusler fornøyd hjem fra jazzkonsert; passe mørkt, lett overskyet og hyggelig varmt nok til at en ikke fryser i tynn jakke.

  •  Hamar Jazzfestival, 29. april-02. mai 2010

Saken var først publisert i FM (2010)