listen_dolajazz_09_250

På alle vis! En fullsatt Festsal i Kulturhuset Banken kokte av begeistring. Deretter skulle Listen! (bildet) forføre undetegnede. For en super aften dette var!


Tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan

 

Dølajazz, Kulturhuset Banken fredag 16. oktober.

Helge Lien Trio ga hele tre ekstranumre til sitt glade publikum, og da de til slutt kronet fremførelsen med sin tolkning av «Visa från Utanmyra» (kanskje best kjent fra Jan Johanssons tolkning) stod jubelen i taket!

Trioen består av Helge Lien på piano, Frode Berg på bass og Knut Aalefjær på trommer. Spesielt Frode Berg på bass tok Dølajazz publikummet med bravour denne kvelden!

Deretter gikk mange gikk videre fra festsalen til cafeen, hvor Listen! With friends skulle spille.

I syv år har Listen! spilt sammen. Bandet besøkte Dølajazz for andre gang i år (første gang i 2004), og gutta kommenterte at det var godt å komme tilbake.

Den noe spesielle sammensetningen til trio å være (sax, piano, tuba) ga publikum i den fullsatte Cafe Banken, en reiseopplevelse i tid og geografi som jeg ikke har sett maken til.

Med lyd av horn, sand, vann (sax, horn, piano) tok konserten oss vekk fra cafemylder og klirring i glass til et arabisk eventyr med auditive bilder av sand , vann, stillhet, ro, bylarm, bevegelse og norsk tradisjon i unorsk innpakning. Innimellom stilnet cafeen som i andakt til lydene.

Etter en ypperlig oppvarming inviterte Listen! sine syriske venner inn på scenen. De tre vennene fra Syria er alle profesjonelle musikere i Damaskus og ble kjent med de tre musikerne i Listen! da sistnevnte var på turné i deres trakter.

Listen! var så stolte over å få presentere vennene sine for publikum.

De hadde funnet skatter og ville så gjerne vise oss dem. Og kanskje vise vennene sine for et flott publikum de selv har her. Den første var Maher Mahmoud som spiller oud (et strenginstrument). Perkusjonistene, brødrene Amer Dahbar og Afif Dahbar, hadde et vakkert samspill.

Listen! introduserte dem også som utrolig samstemte – det var en opplevelse å høre! Spesielt kom det godt frem i et stykke laget av Listens! ’s egen tubaspillende Daniel Herskedal.

Det var et godt møte mellom arabisk og norsk musikk. Musikken vi hørte var i hovedsak laget av de tre i Listen! (Bendik Giske på sax, Espen Berg på piano, Daniel Herskedal på tuba), men også vennene deres hadde med seg egne verk.

Når det er jazzfestival og det er mangt en vil ha med seg så må en nesten gå fra konserter før de er ferdige.

For jazzmusikere, så også de i Listen! With friends og Helge Lien Trio, er ikke gjerrige på å levere ekstra numre om publikum ber om det. Og det gjorde de.

Jeg fikk meg ikke fra å bevege meg videre på tross av at både Steinar Raknes Quartet, Ingrid Berg Mehus og Jazzmob skulle spille andre steder i byen denne kvelden og at det hele ville ende i After Midnight Jam på Ricakjelleren med Albrigtsen, Fiske og Bersu.

Det ble en fin blanding for meg å dra ut i natten med; Helge Lien Trios briljans og Listen! With friends for meg litt eksotiske og spennende lydbilder.

 

Saken var først publisert på FM (2009)