Fantastiske George Mann og Theatre Ad Infinitum fremførte onsdag kveld «Odyssey»  i Maihaugsalen på Lillehammer. Om lag 200 publikummere fikk med seg denne storslagne og varme fremføringen av den kjente historien om Odyssevs strevsomme hjemreise fra de trojanske krigene.

Tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan

Jeg har hørt og sett «Odyssen» fremført tidligere, men Manns fremførelse var i særklasse.

Så engasjerende og hjertelig – og ikke minst tydelig – var den at det var som å høre ny versjon av gammelt opptak hvor støy er fjernet og en oppdager nye sider ved historien:

Hvilken flott historie og hurra for den kjærligheten som holder ut!

«Odyssey, One Man’s Bloody quest for Home»,  står det på Theatre Ad Infinitum sin internettside.

Den greske litteraturen begynner med de to mektige helteeposene Iliaden og Odysseen.

Kong Odyssevs av Ithaka er på vei hjem til konen Penelopeia og sønnen Telemakhos etter å ha vært med på felttog mot og beleiring av byen Troja. Odyssevs og hans menn kommer i kamp med de menneskeetende kyklopene og blinder deres enøyde høvding Polyfemos, sønn av havguden Poseidon.

Poseidon utsetter derfor Odyssevs for mange farer på ferden videre. Trollkvinnen Kirke omskaper Odyssevs menn til griser.  Med mot og fordi han blir tilgodesett av gudinnen Athene seiler han velberget mellom Skylla og malstrømmen Kharybdis og reddes fra nymfen Kalypso og kommer  hjem til Ithaka.

Hjemme på Ithaka har det lenge (Odyssevs var borte i 20 år) vært kamp om Penelopeias hånd. Og for ikke å bli drept av disse beilerne må Odyssevs med list overmanne dem.

Han kler seg ut som en tigger og gjør seg til kjenne for sin gamle barnepleierske, sin sønn og så sin kone. Og ved deres hjelp overlister han alle frierne som i realiteten har beleiret hjemmet hans.

Odyssevs’ innholdsrike hjemferd er viktig i litteraturen og har satt mange spor etter seg i verdenslitteraturen. Og den har som kjent tilhørere den dag i dag.

På Lillehammer var det George Mann som stod på scenen, laget lydeffekter fra havbølger til følelser til… Alt. Han  gestaltet alle skikkelsene. Og fortalte.

En enmannsforestilling du skal lete lenge etter!

I 2009  ble denne forestillingen kåret til ’beste enmannsforestilling’ i konkurranse med over 2 200 forestillinger og mer enn 18 000 utøvere under kunst- og kulturfestivalen The Edinburgh Fringe.

Til informasjon:

Theatre Ad Infinitum er teater etablert  av nettopp George Mann i 2006. Ensemblet er internasjonalt med base i London, og har medlemmer fra  Japan, Canada, Danmark og Israel, i tillegg til Storbritannia. Ved bruk av  det som i festivalprogrammet heter ’teateretes universelle språk’, kroppen (kroppsliggjøring)  fortelles historiene.

  • Norsk Litteraturfestival, 25.-30. mai 2010, Lillehammer

Saken var først publisert på FM (2010)