En av Norges største sangerinner gjennom tidene, Kaja Eide Norena, ble hyllet med en egen portrettkonsert under Oslo Operafestival. I et fantastisk lokale, Ridehuset ved Grev Wedels plass, var det duket for en portrettkonsert som en hyllest til den store norske sopranen Kaia Eide Norena.

Tekst og foto: Elisabeth K. Reitan

I Ridehuset, en ganske nylig renovert stall som nå er konsertlokale, er det ganske ofte konserter, Forsvarets stabs musikkorps holder til der.

Denne kvelden var det Kongelig Norsk Marines Musikkorps (KNMM) hjemmehørende i Horten, som sammen med sopranene Gjøril Songvoll, Kjersti Løvdal og Mariann Fjeld Olsen som i en drøy time ga de få fremmøtte en fantastisk flott musikkopplevelse.

Dessverre var det kun om lag 20 personer som hadde funnet veien frem til denne konserten. Lokalet er enormt, men jammen klarte de å fylle det med lyd. KNMM , dirigert av Ingar Bergby, spilte flott og solistene sang: Gjøril Songvoll (festivalsjefen) fortalte om Kaja Eides Norena liv – og så sang de, på omgang, sanger som Kaja Eide Norena har sunget.

Hun var ikke noen hvem som helst denne jenta fra Horten (1884-1968). Songvoll sa at illustrerende nok at under denne konserten var de tre stemmer som alle portretterte den ene stemmen, Kaja Eide. Norena navnet hadde hun måttet ta da hun skulle synge på La Scala, for der måtte en ha et italiensk navn. Eide Norena sang ikke bare i Italia, men også i London og på Metropolitan i New York.

Denne konserten har vært holdt en gang før, det var i Horten 4. september i år. Heldigvis var det der fullt hus. Programmet bestod av mye, fra Grieg til Puccini, Bizet, Gounod til Caint-Saens.

Denne kvelden må Songvolls sang nevnes. Hun sang fantastisk bra! Festivalmagsinets utsendte ble imponert! Det må også sies at det var vakkert å høre de tre ulike stemmene flyte inn hverandre når de sammen sang avslutningsnummeret.

Forestillingen er en del av Oslo Operafestival.

 

Saken var først publisert i FM (2008)