hanne_hukkelberg_dolajazz_21

Det skulle en kunne sagt på yttersida av Senja, der hvor Hukkelberg har bodd og laget den siste platen sin «Blood From A Stone». For musikken hennes, som dannet hovedbasisen på torsdagens åpningskonsert på Dølajazz, gikk inn. Rett i margen.

Tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan

Hvor: Dølajazz, Ricakjelleren i Lillehammer

Jeg prøver å få et begrep om stemmen hennes, og lytter. Leter etter hvordan beskrive stødigheten, fylden eller skjørheten når stemmen balanserer på grensen til å sprekke så kontrollert at jeg trygt kan la meg bli fortalt uten å være redd for at det skal skje.

Musikken fyller bakhodet. I neste stund er det rytmen i halsgropa som dominerer. Tanken hviler en stund i det melodiske.Brått våkner en annen del av hjernen av noen konkrete ord.

Hun har vært sammenlignet med mange tidligere.

Det siste albumet og denne konserten preges av den stødige stemmen og den musikalske lekenheten. Jeg tenker at dette må være en kvinnelig utgave av Sivert Høyem, – en Høyem for den som tåler at musikken krever sitt rom.

Jeg ser for meg henne prøve stemmen i retning havet i vest der hun står på yttersida av Norges nest største øy, omlag ett minutt fra Nordkapp. Jeg ser for meg nordlyset og den nakne naturen når hun rocker jazzen. På en høflig måte fyller musikken rommet og publikum er konsentrert.

På scenen framføres melodi etter melodi. Musikerne spiller sammen, virkelig sammen, med den hele tiden rytmisk dansende Hukkelberg i front. Og vi får ekstranumre like velspilte som resten av konserten. Hukkelberg og hennes fire flotte musikere er behagelige. De smiler og de ser ut til å trives med det de holder på det. Jeg føler meg velkommen. Det er godt å være der og spennende å høre på.

Hukkelberg har også laget musikk til Ultimafestivalen i år. Og jeg vil si vi fikk en smakebit av også denne dimensjonen. Det er helt utrolig når hun og musikerne hun hadde med, tar lydbildet fult ut. Dette er proff stemmekontroll.

Det er fullt i Rica kjelleren på Lillehammer denne torsdagskvelden. Offisiell åpning av festivalen skjer i Kulturhuset Banken litt senere på kvelden med utdeling av talentpris, Røsbak som konferansier og åpningstale og husband. På Rica fortsatte kvelden med Nordisk jazzinkubator.

I morgen spiller blant annet Helge Lien Trio. Vi gleder oss til det og!

 

Saken var først publisert i FM (2009)