Åpningskonserten for Dølajazz i 1978 var blant annet med den utmerkede bassisten Arild Andersen. På lørdagskveldens konsert 2008 på Kulturhuset Banken på Lillehammer var han tilbake.

Tekst og foto: Elisabeth K. Reitan

De som vi har gjemt under «blant andre» var Kirsten Bråten Berg på sang, Bendik Hofseth på saksofon, Jojje Wadenius på gitar, Paolo Vinaccia på trommer og perkusjon og David Solheim med lyd. (Arr og komposisjon: Arild Andersen)

Konsertprogrammet var sammensatt av verkene Sagn og Arv. Sagn var et bestillingsverk for Vossajazz i 1990 og Arv bestillingsverk for Nattjazz (Festspillene i Bergen) i forbindelse med Grieg-jubileumet i 1993. Andersen fortalte at han da skulle bruke/brukte de folketonene Grieg hadde brukt.

Etter en av flere av improvisasjonene (eller kanskje det skulle være slik) kommenterte Andersen; Grieg hadde ikke noen Vinaccia…

Vi kan gjerne si at Grieg klarte seg bra med det han hadde, men jammen hadde det vært spennende om han hadde hatt ensemblet som stod på scenen i kveld.

Det var om lag 330 personer på konserten i kveld, men det var flere som ønsket billett. Konserten varte i drøye halvannen time. Det var litt lenge å stå, men lyden var til gjengjeld så stor og rytmen såpass passelig suggererende, at tiden fløy. Og det er jo spennende hvordan Sagn og Arv kan fremstå når det som hos disse aktørene blir jazz. Dette var en konsert hvor alle artistene bør nevnes for sine prestasjoner: Det hadde ikke blitt perfekt uten sang, saksofon, gitar, bass, trommer…… og det ble perfekt med sang, saksofon, gitar, bass og trommer!

Årets Dølajazz feirer 30-årsjubileum, og holdes i år 16.-19. oktober på Lillehammer.

Saken var først publisert i FM (2008)