Etter mange sterke musikalske opplevelser skulle Anjazz 2010 gå inn for landing i Domkirkeruinene på Hamar. I sterk konkurranse med operastjernen Jose Carreras, som opptrådte et annet sted i byen, kom avslutningskonserten med Tord Gustavsen og Kristin Asbjørnsen godt ut av det

Tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan

Om lag 200 mennesker hadde funnet veien til konserten i Domkirkeruinene søndag kveld.

Tord Gustavsen Ensemble og Kristin Asbjørnsen ga oss en myk kjærlighetsfull avslutning på helgen.

I første låt flyr saksofonen gjennom rommet, mens flygelet lager bildet av at den flygende saksofonen såvidt dunker borti vinduene som omkranser ruinene.

Så kommer Kristin Asbjørnsens stemme:  ‘’I love you to China, and to Africa meet …’’ synger hun.  Akustikken gjør at alle lyder blander seg inn. Også fuglekvitter. Og det er slik at en kan undre om det er regissert slik.

Det er stille. Med lyd – levende stille.

Ensemble hadde noen instrumentallåter hvor hver av musikerne fikk komme frem. Spesielt begeistret ble publikum av  trommespillet til Jarle Vespestad.

Barbent, på stengrunn, i en drøm av en smaragdfarget fløyelskjole med grågrønn tyll under, stod rødhårede Asbjørnsen og sang med sin fantastiske og sterke stemme. Ensemble og Asbjørnsen kledde hverandre.

Jeg synes jeg her virkelig fikk «se» Asbjørnsen stemme og høre sarte nyanser jeg før har misset.

– ’En sang uten ord’, sa Tord Gustavsen et par ganger – og da sang Kirsten på et språk enhver  kan forstå.

’Restored. Redturned’ heter Ensemblet/Asbjørnsens siste plate (2009) – for deg som ikke fikk oppleve dem i kveld. Anbefales!

 

Sake var først publisert i FM (2010)