Lille Tromsø er for noen dager i sentrum av den klassiske verden – og også internasjonal presse er oppmerksom på dette. Nordlysfestivalen hadde for to år siden besøk av den verdenskjente Mariinsky-balletten, og i år er det selveste Mariinsky-operaen som bergtar publikum.

 

Nordlysfestivalen 2012 – tekst: Elisabeth C. K. Reitan

I tråd med TIFF 2012s fokus på filmer fra øst, har Nordlysfestivalen 2012 fulgt opp med østlig fokus og samarbeide med nordvest-Russland spesielt.

Under årets Nordlysfestival finner man tre operaforestillinger, to operaer og en operagalla.

Utsolgt? JA! 

Noen hadde til og med benket seg til med sovepose og termos da billettene ble lagt ut for salg. Ikke så rart, for da Mariinsky gjestet Nordlys for to år siden ble nemlig Mariinsky-balletten utsolgt på en liten time…

Det er ikke uten grunn det kalles Russlands kultuelle skattekammer!

Vel, den samme kvelden som Mariinsky-operaen spilte første forestilling på Nordlysfestivalens 25 års jubileum, bestemte vi oss for å få med oss Musikkonsevatoriets kammerkonsert i Sparebanken Nord Norges festsal.  Festivalen har mye kammermusikk på programmet, og  et spesielt amarbeid mot øst (Russland). Og vi var fornøyde med valget!

Den vakre salen er ikke er åpen for hvem som helst, må vite. Den vies visstnok arrangement med mening i. Omgitt av barokkpynt og stukkaturer, hadde det samlet seg rundt 80 personer som kom for å høre studenter og lærere i aksjon.

Varm,vakker sang fikk vi da vakre Hamida Kristoffersen, sopran, sang til akkopagnement av Nikolaj Karlsen. De fremførte inderlig og avstemt tre romatiske sanger av Kjetil Vea.

Den 17. februar er det en konsert som feirer Vea. Hvis dette er representativt, så er den kommende konserten å anbefale!

I tillegg fikk vi høre Kaleidophony av Wallin fremført av messingblåsere, Charade av Sunde fremført av en sinfonietta, Grusvei av Skoglund fremført av samme sinfonietta og Duo sonata av Gubaidulina fremført av to barytonsaksofoner.

 

Redigert fra sak tidligere publisert på FM (2012)