Knut Hamsun og reisen: Litterære skatter ble hentet fram på Norsk litteraturfestival. «I eventyrland» var et timelangt og interessant foredrag av Thorvald Steen på Bjerkebæk.  Steen fortalte både personlig og kunnskapsrikt om Hamsuns reiser og de litterære  følgende av disse.

Tekst: Elisabeth C. K. Reitan

Den første og den tredje reisen har vi sett litteratur fra; (Amerika, den moderne amerikas åndsliv, reisen til Tyskland med Hitlers nekrolog).

– Godt gjemt skatt
Men Hamsuns reise i Kaukasus  som endte med  «I eventyrland», utgitt i 1903 og 2. opplag i 2000, er en godt gjemt skatt.

Hamsun fikk, på tross av å kritisere andre sentrale kulturpersoner, et reisestipend.  Også noen han kritiserte forsvarte hans rett til stipend.

Han ville ikke bruke sitt reisestipend på noen dannelsesreise til Italia.  Som malerne  Munch og Gauguin ville han søke det opprinnelige mennesket på en reise gjennom  fra Helsingfors til St. Petersburg og videre gjennom Kaukasus og endte opp i Konstantinopel.

Møte det ubevisste
– Dette var en vanskelig bok å skrive for Hamsun, sier Steen.  Steen sier at en dualisme i Hamuns eget forfatterskap kommer til uttrykk i denne boken .  Å se innover i eget landskap samtidig som en lar landskap passere utenfor togvinduet, å møte det ubevisste uten helt å klare å sette ord på det  –  dette kom fram med reisen gjennom Kaukasus.

Med reisen vektes Hamsuns ønske om å reise tilbake til sitt barndoms Nordland for å oppdage det med nytt blikk. Dette var før han skrev om Edvard og Isak.  Steen fortalte også om Hamsuns forhold til Tolstoj og Dostojevski.

Å forholde seg til… eller å ha en sannhet?

Både Johan Galtung og Torvald Steen kom inn på Irwings ikke-deltagelse på Lillehammer.  Galtung sa at han burde fått talt.

Steen fortalte om en dialog han har hatt med russisk forfatterkollega. Kollegaen ytret frustrasjon over at vi i Norge ikke skiller mellom mennesket og forfatteren.

– Hadde en ikke gjort det i Russland hadde en heller ikke hatt noen stor forfatter.  Noe selvgranskende sa Steen at han i mange år ikke hadde villet vedkjenne seg å være influert av Hamsun mens at han så utenlandske kollegaer direkte la seg inspireres.

  • Norsk Litteraturfestival arrangeres på Lillehammer 26. -31. mai.

Saken var først publisert i FM (2009)