For 15. gang blir Norsk Litteraturfestival Sigrid Undset-dagene arrangert på Lillehammer. Denne gangen med «Sannhet» som tema. Med lovnad om et fruktbart ekteskap regnet det på åpningsdagen. I takt med høg stemning og høy tetthet av forfattere og lesere i byen, kom solen.

Tekst: Elisabeth C. K. Reitan

Til sammen  382 forfatter fra 16 land har sammen med skuespillere, musikere, sirkus artiser, forleggere og så videre har underholdt på de 177 arrangementene festivalen har bydd på.

Åpningsforestillingen var en over to timer lang fargerik og bredt underholdende opplevelse.

Johan Galtungs foredrag var ikke uten kritikk for vestens litterære tradisjon.  Med sannhet som tema talte varmt om det ikke å være redd for løsninger og å vende blikket vendt mot flere plan (det nære, det sosiale, statssystemet, konteksten  og sivilisasjonen) samtidig.

Vigdis Hjort (bildet) var programleder og åpnet kvelden med kommentaren:

«Jeg har ord på meg for å være rett fram – og derfor fungerer løgnene mine så godt».

Kamel Labidi åpnet  festivalen, William Nygård delte ut pris til «Pikene På Broen». Lars Lillo Stenberg sang og et bestillingsverk av Therese Birkelund/Ingvill Skjold Thorkildsen ble framført.

Mette Karlsviks poetiske åpningsdikt (med tegnede illustrasjoner),   The terrible infants  og Cirkus Helax trollbandt den fullsatt Maihaugen salen.

  • Norsk Litteraturfestival blir arrangert på Lillehammer 26. -31. mai.

Saken var først publisert på FM (2009)