Den 7. AnJazz i Hamar ble åpnet i kveld. Bobby McFerrin kom så på podiet i Scandic Arena Hamarhallen og holdt publikum i ånde i drøye 90 minutter. ’Konsertinnholdet kommer ann på publikum’, sa han i et NRK intervju og etter å ha imponert med to rene improvisasjoner, inviterte han publikum til å delta med rytmer og lyd. Det ble moro!

 

(På Anjazz – tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan)

Mannen alle kjenner fra ’Don’t worry Be happy’ (1988) er for musikkverden kjent for mye mer – noe hans 10 Grammy’er beviser.

Platene vitner om spennvidde og ønsket om å dele. Han har tidligere samarbeidet med stjerner som Yo- Yo Ma, Chick Corea og flere symfoni orkestre.

 

Stemmen hans behersker 4 oktaver:

Ujålete sier han etter konserten at han ikke varmer opp med annet enn å synge:

– Jeg er en sanger. Her er ingen ’tee and honey’, bare synging, sier han.

En imponerende turneliste viser hovedsakelig a cappella konserter fra 1.mars til 28.august i Europa, Sør Amerika og USA.

«Oh, mama!»

Mystiske magiske Melanie

Stort sett unge sangere hoppet mer enn gjerne frem på scenen hvor MC Ferrin kunne fått dem til å gjøre hva det skulle være med musikk og rytme. Han fikk dem å danse, å synge duett, å synge i kor.

Når publikum og deltagerne gjorde ablegøyer, dro McFerrin det fast tilbake:

– ’’Keep it clean!’’

En av publikumsdeltagerne på scenen var en kvinne ved navn Melanie. Hun sang «Lullaby of Birdland» med McFerrin.

 

Den lett mystiske Melanie fikk verdensstjernen til å bryte ut i jubel, omfavne henne og si ’Thats what I’m talking about’.

Da hun var gått av scenen spurte han ut i salen, hvor denne kvinnen var fra, og det hørtes både ’Sandnes’ og ’Sør Afrika’.

 

Som Askepott forsvant hun ut blant de 500 publikummerne, mens McFerrin så etter henne og for første gang under konserten, syntes måtte fange sin egen konsentrasjon.

Det var ingen ringere enn Melanie Scholtz som hadde gitt etter ønsket om å få synge sammen med han på scenen!

Hun har konsert fredag 6. kl 21:30 i Hamar Gamle Rådhus.

Les også: Norgesvennen Melanie Scholtz

Også publikummeren Sondre imponerte publikum når han sang sammen med McFerrin.

’Over the rainbow’ fikk musikalsk avslutte konserten som utarte seg mer som et møte med en mester enn noe annet.

Wirkola-hopping i AnJazz i Hamar 5. til 8.mai:

Tilgjengelighet for publikum står sentralt med gratiskonserter lørdag på Østre Torg. Det satses også på å gi unge musikere en arena, og i samarbeid med Toneheim Folkehøgsskole får elevene utfolde seg daglig i Hamar Gamle Rådhus.

Stjernegalleriet er stort og du har både Silje Nergård med HamJam (fra den tid vi ble kjent med stemmen hennes), Arild Andersen Trio, The Real Thing, en jazzete Hanne Boel, Carsten Boe Trio, Jon Eberson Group og  Melanie Scholtz igjen og enda mer på programmet.

  • Anjazz 05.-08. mai 2011

Saken først publisert i FM (2011)