Tidenes største norske operasanger ble hyllet fem dager til ende i fødebyen Hamar.

 

– «Århundrets stemme», «Sangernes dronning», «Verdens mest dramatiske sopran», «den største Wagner-sangerinne verden har kjent» er bare noen av betegnelsene som er blitt brukt om henne, sier arrangøren bak Flagstad-festivalen.

Flagstad debuterte på Nationaltheatret som «Nuri» i d’Alberts opera «Tiefland». Nesten 20 år etter, i 1932 fikk hun sin første Wagner-rolle – som «Isolde» på Nationaltheatret. Tre år senere fikk Flagstad sitt internasjonale gjennombrudd, som «Sieglinde» i Wagners «Die Walküre». I de neste 20 årene sang Flagstad på de fleste av verdens største operascener inntil hun avsluttet på Nationaltheatret 12. desember 1953. I 1958 ble hun utnevnt til Den Norske Operas første sjef.

Fra onsdag 18. juni til og med søndag 22. juni fylles Hamar først og fremst av operasang, men også opplesing og film.
Som åpningskonsert blir det Operagalla i Hamardomen hvor Elizabeth Norberg-Schulz, Trond Gudevold, Nina Margrete Gravrok, Siv Oda Hagerupsen og Gjøril Songvoll er solister. Det Kongelige Norske Marines Musikkorps med Jørn Fossheim er dirigent. Åpningstalen holdes av operasjef Bjørn E. Simensen ved Den norske opera og ballett.

Festivalen tilbyr også undervisning med mesterne Elizabeth Norberg-Schulz og Gunnar, som er åpen for publikum. Senere på kvelden er det konsert med disse talentene.

Fredag 20. juni arrangeres gratiskonserten «Opera på hjernen» for barn i alle aldre.

Det arrangeres flere gratiskonserter under festivalen, blant annet «Opera i Sparebanken Hedmark» og «Opera på kjøpesenter» på Torghjørnet. En gratis utendørskonsert er det også funnet plass til på Østre torg, nemlig «Opera by night» som starter klokka 22 lørdag kveld.

Festivalens avslutningskonsert er «Messa di Gloria», et optimistisk verk der lovsangen til fulle får tone ut.
– Det er som et stort, genialt tonemaleri.Verket er arrangert spesielt for anledningen og for denne helt spesielle besetningen med blåseensemble, orgel, kor og solister, skriver arrangøren i programmet. Medvirkende er tenThings Brassensemble, Roger Andreassen, orgel, Luca Canonici, tenor og Trond Hallstein Moe, baryton. Vestoppland kammerkor og Oslo solistensemble. Marit Tøndel Bodsberg, dirigent.

Kirsten Flagstad Festival avholdes 18.-22. juni 2008 på Hamar.

 

Omskriving av sak publisert i FM ved festivalstart i 2008.