Minnekonserten for Radka Toneff under årets Dølajazz var stemningsfylt, men likefullt usentimentalt. Omlag 130 personer hadde funnet veien til Rica-kjelleren på Lillehammer under Dølajazz 2008. I en drøy time ble vi med på en minnekonsert for Radka Toneff.

Publikum strømmet til det hyggelige konsertlokalet. Og det må ha vært flere enn hva arrangørene må ha regnet med for ti minutter med hektisk stolbæring måtte til.
Tekst og foto: Elisabeth K. Reitan

Så lød Radka Toneffs stemme over høytaleren, og publikum stilnet. Deretter tok Tone Løvik over sangen. Med seg på scenen hadde hun Geir Åge Johnsen på trommer, Jo Fougner Skaansar på bass og Vegard Moshagen på piano.

Tone Løvik sang flott og musikerne spilte godt. Spesielt vil vi nevne pianistens sentrale rolle i musikken og fremførelsen (Toneff var selv pianist) og bassistens litt rockete overganger, spesielt overgangen til My funny Valentine. En fremførelse som også bør nevnes med superlativer for Løvik. Vil også nevne Moon is a harsh mistress, Never let go.

Det kom en Radka Toneff-biografi ihøst, skrevet av Marta Breen. Under konserten leste Marta Breen fra denne. Vi fikk høre anekdoter om jenta fra Lambertseter og Kolbotn med det eksotiske navnet (faren var bulgarsk) og den klare stemmen som uttrykte både lett og tungt, om stemningssvingningene og at hun ikke ville snakke om de mørke sidene når hun hadde det bra, om bakgrunnen som pianistinne med utdanning fra Oslo Musikkonservatorium og dreiningen mot jazz, om møtet med Arild Andersen og Radka Toneff Kvintett –og om en selvvalgt død bare 30 år gammel.

Radka Toneff spilte selv på Lillehammer flere ganger – i Dølajazz´ barndom.

Konserten var flott! Det vi fikk å høre var vart, klart, sterkt, rått og inderlig.

Årets Dølajzz blir arrangert 16.-19. oktober.

 

Saken først publisert i FM (2008)