Det var en glad Inga Juuso som mottok  Nordlysprisen 2012 under Nordlysfestivalen i Tromsø lørdag. Prisen gikk nemlig til verdens eneste fylkesjoiker!

Nordlysfestivalen 2012 Tromsø – tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan

Inga Juuso. født i svensk lappland i 1945, men hovedsaklig bodd i Norge og idag ansatt som verdens eneste fylkesjoiker (i Troms), mottok lørdag prisen før Nord Norsk Symfoniorkester.

Juuso mottok prisen på 5000,- kr og sa i takketalen «at det var stort å få Spellemannsprisen, men det var ikke mindre stort å bli satt pris på av den landsdelen hun lever i.»

Nord Norsk Symfoniorkester under ledelse av Christian Lindberg, er etterhvert blitt internasjonalt kjent og er i gang med innspillinger av blant annet Tsjaikovskijs Symfoni nr 5 i e.moll. 

Lørdag kveld fremført de denne, og utdrag fra «Svanesjøen», samt en tubakonsert av Jon Øyvind Ness. Det var fint, flott og synkront – men det er noe med lyden som mangler i salen, slik at det er som å høre på en sånn passlig innspilling som ikke gir musikerne nok cred for det arbeidet de faktisk leverer på scenen.

På tuba hadde de med seg verdenes eneste 100 % tubasolist, Øystein Baadsvik. Stor, staut, kjekk og trøndersk kom han inn – og etter å ha gjennomført Ness’ komplekse komposisjon sammen med orkesteret, tok han publikum øverst opp med sitt solonummer, en egenkomposisjon, Fnugg, hvor han synger samtidig med at han spiller.

Fnugg ga en opptur å leve på resten av kvelden.

 

Tidligere publisert på FM (2012)