Folk   skal tilbake til der de var, eller et annet sted. TIFF 2012 har gått inn for landing. Tromsø sentrum har en forunderlig omstilling i seg. Snart er hverdagen her, men først rekker vi litt til film. Bare en film til før flyet eller bussen går.

Situasjonen er:  Søndag og siste dag på TIFF 2012 som må sies å ha vært en suksess; fredag var det solgt 1000 flere billetter enn på samme tid i fjor; 47882 og 6088 festivalpass . I kinosalen er kofferter, ryggsekker.

Mye har vi sett, mest rakk vi ikke å få med oss.

Arthaus har hatt med den franske film av Michael Haneke ‘Skjult’ (2005) med Juliette Binoche og Daniel Auteuil i.

Fox Norge har hatt med Alexander Payn’s ‘The Descendants’ (USA 2011) med selveste George Clooney i. Og i den norske ‘Inn i mørket’ ville vi også funnet kjendiser.

Franskmannen Olivier Assayas har både vært med og hatt flere filmer vist på TIFF. I programmet står det om han, at han en »befriende tiltro til at manglende klar og forutsigbar struktur er en god stuktur. Litt som livet selv, med andre ord.»

– Det hadde vært spennende å hørt han eller sett hans filmer. Vi rakk ikke det i år, men intervju med han kommer på NRK. Vi får vente.

Vi plukker ut en fransk film fra 2011 som vi har fått anbefalt.  

Det viser seg å være en opprivende historie. «Guilty» er en fransk film fra 2011 laget av Vincent Gareng (født 1966). Historien tar utgangspunkt i en skandale i 2001 hvor 17 personer ble anklaget og fengslet for overgrep mot barn under 15 år med bakgrunn i beskyldinger som viste seg være satt fram mer eller mindre tilfeldig. I filmen følger vi én av disse 17, Alain Marecaux, som opplever en Kafka-ligende prosess.

Dette er en opprivende historie og det er vanskelig å si at ‘det gikk bra’ selv om mye ordner seg. -Noen skader skjedde som ikke lot seg rette opp og filmen viser samtidig en provoserende selvregulering i systemet (politi og rettsvesen).

Provoserende, opprivende og viktig. En film du bør se – det er ikke lenge siden 2001 og historien er således ikke en gang gammel. Filmen er nemlig fra ifjor.

 

Først publisert på FM (2012)