Enkel mannehumor om kjærlighet og parforhold i «Ja tebja ljublju», sier regissøren selv. En lovende film, sier vi.

Dette er en russisk film fra 2011 som viser Russland på nye veier. Derfor er den selvsagt sensurert og forbudt i hjemlandet.

Aleksander Rastorgujev (bildet) årsmodell 1971, en av fimens to regissører, introduserte filmen på TIFF for en fullsatt sal på Hålogaland teater. Med seg som regissør har han Pavel Kostomarov (f.1975).

Rastogujev fortalte at det kun var amatørskuespillere med i filmen, venner og bekjente og drosjesjåfører et cetera.

Han og medregissøren tenkte at de var inne på noe ‘nytt og nyskapende’ og hadde også en tanke om at det var noe sosialt og viktig. Etterhvert som de holdt på, ble flere av amatørskuespillerne lei av dette ‘prosjektet’ og sluttet –  de satt så igjen med 15 stykker.

Inspirasjonen var en nyhetssending hvor det ble vist reportasjoe fra Putins bil. ‘Ja, han som var vår president … ja, og som skal bli vår president’ (salen humrer høylydt).

Putin snakket til kamera mens bilen kjører og en ser landskapet passere. Putin snakket om situasjonen i Iran. Da tenkte regissørene; ‘tenk om en slik bil med kamera i blir stjålet og havner et annet sted! Tenk hva en da fikk se’.

Dermed var de i gang.

Regissøren sier at det var noe overraskende for dem at det ble en humoristisk film.

– Tanken var jo å lage noe alvorlig. Han får spørsmål om det er en lett film. Da smiler han og sier;

– Det er en film ut fra mannens perspektiv så, Ja, det er nok en enkel og litt dum (?) film. Det er ‘jeg elsker deg’ sett fra mannens ståsted.

Det blir latter rundt dette og han fortsetter;

– Vi er i gang med en oppfølger som skal være fra kvinnens perspektiv. Den skal hete ‘Jeg elsker deg ikke’ og være uten barmhjertighet. (Salen ler hjertelig).

Filmen hadde premiere i Rotterdam og har reist rundt i verden, men er fortsatt forbudt for visning i Russland.

Og mannehumor eller ikke, dette er en morsom film! Verdt å se!

 

Først publisert på FM (2012)