Uten mikrofoner i et vakkert kirkerom tok fire sangere oppgaven med å levere oss rene toner, på alvor. Fredag kveld startet en fantastisk konsert i Hamar Domkirke.

extotocorde. Foto: Elisabeth K. Reitan

PÅ HAMAR: ELISABETH C. KLÆBO REITAN (tekst og foto)

Det var det norsk-svenske vokalensemblet Ex Toto Corde av hele hjertet som består av tre sopraner og en alt; Katrine Imerslund (sopran), Johanne Karen Hagen (sopran), Liv Anna Hagen (mezzozopran) og Hanna Kopra (alt).

extotocorde. Foto: Elisabeth K. Reitan

Konserten varte en time og det vakker samklang, flerstemmighet og samspill utøverne imellom. Kamera kan ikke fange de uttrykk som var å se på ansiktene til sangerne når de var i sangen og lot den få lande for så å åpne ansiktene – og sjelen – for en ny sang. Reportoaret var både fra europeisk renessanse og samtid. Dette er et ensemble som har fått ikke mindre enn fem sakrale verk spesialskrevet til seg.

Det hadde vært plass til flere i Domkirka, men de som kom fikk oppleve at toner kan bevege, forføre, kanskje til og med forklare og ikke minst lindre.

Fredagens siste forestilling under Kirsten Flagstad Festival fikk vi velkomsten av Sopranos, – fem sangere og en pianist. Så fulgte følgende : «Her e det je som er sjefen, og je bestemme at vi ska ha det morosamt. Har du det itte morro, så e døra der».

Stedet for å ha det morosamt var Hamar Sagbladfabrikk. Dette er et gammelt fabrikklokale som fra 2001 har blitt pusset opp, og som fra 2004 har vært benyttet til arrangementer som konserter, utstillinger, dans, opera, populærmusikk, samt tilstelninger for næringslivet og private med stor suksess.

Disse rammene var også med da Flagstadfestivalen ble arrangert for første gang i 2006. Kveldens forestilling inneholdt en cabaret av svært mye – fra operaperler og jazzballader til Britney Spears.

Forestillingen het Stemmer fra Hedmark og samtlige deltagere har sitt virke i Hedmark. Forestillingen varte en god stund, men det var lagt inn to pauser à 20 minutter.

Pauser som tillot at en fikk mere av det Hamar Sagbladfabrikk har å vise frem; det var utstilling av Wideberg både Franz, Nico og Thomas. I tillegg var den permanente utstillingen av Astrups barnebarn, Nicolai Astrup Geelmeyden, rundt oss der vi satt.

Kirsten Flagstad Festival

Kirsten Flagstad Festival

Kirsten Flagstad Festival

Kirsten Flagstad Festival

Det var mye humor og egne variasjoner av kjente sanger; fra Vilja sangen (Lehar) sunget i felleskjøp-dress med ei hagle som rekvisitt til glitrende gallakjoler, dresser og miniskjørt. Rekvisita og regi alt etter sangernes tolking av tekstene de sang. Da publikum hadde ledd og gitt uttrykk for at de var godt fornøyde, slo pianisten til med en diktfremføring av de sjeldne.

Hedmark. Foto: Elisabeth K. Reitan

Kirsten Flagstad Festival fortsetter hele helga. Det er fortsatt for få publikummere totalt til at det hele skal gå uten økonomiske bekymringer. -Men de bekymringene tar vi i august, sier prosjektleder Solveig Seem – godt fornøyd med arrangementet så langt.

Saken har tidligere vært publisert i FM (2008).