David Irving kommer likevel ikke til litteraturfestivalen på Lillehammer, men det gjør Per Petterson (bildet), og en rekke andre forfattere. Det vakte stor turbulens da det ble kjent i høst at David Irving var invitert til Norsk litteraturfestival, også kjent som Sigrid Undset-dagene.

Irving ble fratatt invitasjonen, og festivalledelsen ble omrokkert.

En måned før festivalstart har festivalledelsen sluppet programmet:

– Vi har alle våre oppfatninger om hva som er sant og hva som er løgn, hva som er riktig og hva som er galt. Noen ganger unngår vi sannheten fordi den blir for ubehagelig, andre ganger oppsøker vi den fordi den er avgjørende for valgene vi tar i livet.

Vi har invitert forfattere som på vidt ulike måter berører temaet sannhet i sine forfatterskap.

I en tilværelse som kan fremstå både ødslig og umenneskelig, hevder litteraturen sin rett til å åpenbare og å gi uttrykk til eksistensielle sannheter og å verne om individets integritet, skriver festivalledelsen i en pressemelding.

Festivalen får besøk av store forfattere fra hele verden:

David Wroblewski (USA), Aravind Adiga (India), Helene Uri, Victoria Hislop (England), Sofi Oksanen (Finland), Brit Bildøen, Sahar Khalifeh (Palestina), Ingvar Ambjørnsen, Knut Nærum, Jenny Tunedal (Sverige), Kjartan Fløgstad, Dag Solstad, Faïza Guène (Frankrike), Arne Sundelin (Sverige), Mons Kallentoft (Sverige), Lone Hørslev (Danmark), Darren Shan (Irland), Jon Michelet, Lene Kaaberbøl (Danmark), Sonya Hartnett (Australia), Pia Tafdrup (Danmark), Juliana Spahr (USA), Ylva Karlsson (Sverige), Cornelius Jakhelln, Milan Richter (Slovakia), Per Petterson (bildet) og Harry G. Frankfurt (USA)  for å nevne noen.

Under litteraturfestivalen blir det forfattermøter, samtaler, debatter, foredrag, opplesninger, filmer, poesi, konserter, seminarer, utstillinger, fotballkamp, teater, hagefest, quiz, vandringer og folkefest.

  • Norsk Litteraturfestival arrangeres 26.-31. mai på Lillehammer

 

This year’s theme at the Norwegian Literature Festival is TRUTH.

 

Saken var først publisert på FM (2008) – bildet har falt ut fra denne utgaven av artikkelen.