Operasangerinnen Elizabeth Norberg-Schulz og operasjef Bjørn Simensen ønsker velkommen til Kirsten Flagstad Festival på Hamar. Festivalen startet med en vakker åpningskonsert.

 

PÅ HAMAR: ELISABETH C. KLÆBO REITAN (tekst og foto)

Publikum strømmet onsdag kveld til Hamardomen for å overvære åpningskonserten til den tredje utgaven av Kirsten Flagstad Festival. Operasjef Bjørn E. Simensen ved Den norske opera og ballett holdt åpningstalen på klingende tysk. – Gratulerer, det som er for tredje gang, det er tradisjon!

Simensen sa at vi har to store navn ute i verden; Grieg og Flagstad!  Han utfordret i den sammenheng kulturminister Giske til i 2012, 50 år etter Flagstads død, til å ha et Kirsten Flagstad minnefond på minst en million kroner.

Forrige års festival hadde blant annet tema knyttet opp mot Flagstad og krigen.

I årets program finner jeg mye kreativitet med alt fra opera på kjøpesenteret til barneforestilling (»koko boing – opera på hjernen» på fredag) til vinsmaking til senmiddelalder/renessanse i domkirken, film og Master Class. Kort sagt: Et rikholdig og variert program.

I året som har gått siden forrige Flagstad-festival, har Norge fått en ny opera/ballett.  Simensen fortalte stolt at det er få land som har slike svar på undersøkelser som han nå har sett her i Norge; at 55 prosent av befolkningen sier at «operaen er for alle».
Kirsten Flagstad Museum. Foto: Elisabeth C. Klæbo Reitan
Det er tredje året med denne festivalen, men det er ikke første gang det er konserter knyttet til minnet om Kirsten Flagstad på Hamar: Flagstadmuseet, som ligger like nedenfor Hamar Domkirke, «midt i væla», midt i Hamar, ble ikke før på midten av 1980-tallet tatt i bruk som museum. Ildsjeler har bidratt og i 1985 var det åpning av museet med konsert med Levin og Ingrid Bjoner.

I forbindelse med markeringen av 100-årsdagen for Kirsten Flagstads fødsel i 1995, holdt Jessi Norman konsert i Hamar Domkirke. Dette gjorde hun uten honorar som en gest til Flagstad – som et bilde på hvor stort det var å synge i Flagstads fotspor. Siste offisielle konsert Flagstad hadde var i Hamar domkirke  22.10, sier Erik Østby som var primus motor for etableringen av Kirsten Flagstad Museum i Hamar i 1985.

Åpningskonserten under Kirsten Flagstad Festival ble holdt i Hamardomen. Foto: Elisabeth C. Klæbo Reitan

Kveldens konsert var i et av Hamars smykker, Vernebygget på Domkirkeodden, «Hamardomen», med domkirkeruinene som kulisser.  Sola skinte gjennom et skylag som ikke helt klarte å bestemme seg for om det vil være regn eller godvær.  Inne i «domen» var det bare godvær! Publikum så virkelig ut til å trives med det de hørte!

På scenen var det mange dyktige aktører; Kongelig Norsk Marines Musikkkorpås ledet av Jørn Fossheim stod stødt og geleidet de dyktige solistene gjennom den ene kjente sangen etter den andre.  Også KNMMs egne
innslag var konserten og anledningen verdig.  Sangsolistene var Elisabeth Norberg-Schulz, Nina Gravrok, Gjøril Songvoll, Siv Oda Hagerupsen og Trond Gudevold. Ekstranummeret ble Vilja  (F. Lehar) med alle sangerne på scenen og Norberg-Schulz i i storform med appell om at publikum måtte synge med!

Foto: Elisabeth Klæbo ReitanHva de sang om ? Kjærligheten, selvsagt.
Og mangfoldet i variasjonen over tema var stort;  En flørtende Don Giovanni,  den galskap som kommer når en tynges av skyld for å ha drept den ene man ikke elsker lengre for å få den man elsker, forsiktige trusler om å hoppe i elven om en ikke får ta sin elskendes hånd, å ofre seg for å få sin elskede fri og mye mere.

Elizabeth Norberg-Schulz. Foto: Elisabeth C. Klæbo ReitanOg hvordan var det? Det var godt å høre på og fint å se på sangere som syntes trives med å nettopp synge for oss i kveld.  Alt var vakkert og noe var fantastisk vakkert.

Onsdag var første dag av festivalen. Nå fortsetter det fire dager til ende! Opera er for alle – og har du har sjansen, så benytt anledningen til å plukke fra sommeren mest fasinerende festivalprogram eller plott inn neste års festval. For nå «er» festivalen, om vi skal tro operasjef Simensen.

I morgen skal Maurstad og Skjønberg ha en forestilling, Elisabeth Norberg-Schulz og Gunnar Flagstad holder master class åpen for publikum og mye mere.

 

 

 

 

Saken er tidligere publisert i FM (2008)