Det er lørdag kveld på AnJazz 2012. I Storsalen på Hamar Teater har om lag 150 mennesker samlet for å høre noe de fleste av oss ikke kjente fra før. Det skulle vise seg å bli fest!

Anthony Strong, en ung London basert pianist og sanger influert av jazz, blues og soul, sitter ved pianoet. Med seg til Hamar hadde han kvintetten sin.

Dette er feelgood. Det e sommer-jazz eller musikk for de mørke jazzklubbene. Det er den musikken du hører på radioen og som du kanskje ikke får med deg, fordi den bare føles så bra. Det er  underholdende og uvant å se dresskledde unge menn, med slips, spille. Det er fint å se på og det er behagelig å høre på.

Vi serveres  ‘Tea for two’, Strongs egen ‘The gambling Man Blues’, Kurt Weill’s »My ship»…ja, du forstår; repertoaret er bredt.

Strong, på piano og med sang, får enkelt med seg publikum. Han spøker med Sinatra-effekten og publikum er med. Sinatra effekten er da at publikum klapper like etter at Sinatra-begynte å synge. Publikum på Hamar er ikke dårligere. Fra scenen får vi god musikk, og fra salen gir vi applaus og krav om ekstra nummer tilbake.

http://www.youtube.com/watch?v=uITP4TtEi2o

 

AnJazz 2012  

Publikum er godt oppdratt i det 8. året av festivalen: De kommer, er nysgjerrige og lystne på å høre noe nytt og noe kjent. Flere forteller at ‘i år kjøpte vi festival-pass, -det er så fint å kunne høre litt forskjellig.’ De fleste sitter konsertene ut, men noen må videre –for å få med seg også det neste. Folk smiler. Konserter er utsolgte. Alderssnittet er ‘voksent’ og de er fornøyde.

Festivalarrangørene smiler også. De har all grunn til å være fornøyde. Programmet har truffet. Publikum har likt musikken og musikerne har likt publikum. Stemningen har vært fin og det har nesten blitt en gjeng av noen hundre som har gått trappene i Hamar Teater og i lokalene på Astoria hotell disse dagene.  Rammen har vært fint, vertskapet hyggelig og stemningen varm og vennlig.

Økonomien var ikke god i fjor.  I år blir det bedre. Sponsorer har fått innlede konserter og har bedyret at de er stolte av festivalen og har berømmet festivalsjef Tomter. Med all grunn! Festivalen kan på det sterkeste anbefales publikum som liker jazz av ulik slag og som kan tenke seg en innlandsby noen dager i mai neste år. –Men vær tidlig ute hvis du vil sikre deg de mest populære arrangementene for flere konserter var utsolgte før festivalen fikk startet.

Vi takker for i år og ser fram til neste år.

 

Sak tidligere ikke publisert – skrevet for FM i 2012