Den verdenskjente svenske mezzosopranen Anne Sofie von Otter og hennes akkompagnatør siden 1980-tallet, Bengt Forsberg, var hovedattraksjonen på minnekonserten i Hamar fredag.

 

Kirsten Flagstad Festivalen, Hamar 2012 – Tekst/foto: Elisabeth C. K. Reitan

Det er i år 50 år siden Kirsten Flagstad døde.

På programmet var både Grieg, Liszt, Lindblad, Schubert, Brahms og selvfølgelig da det var en konsert til minne om Flagstad, Wagner!

I tillegg til sangen spilte Forsberg en ballade av Johannes Brahms (i d.-dur, opus 10:2) og Isoldes Liebestod av Liszt/Wagner. Deler av programmet var selvsagt plukket ut etter Flagstads repertoar – og så ispedd litt svensk musikk med Lindblad.

Det var fortsatt godt med sitteplasser igjen i Hamar Kirke, noe uventet når en slik stjerne kommer til byen. – Men, det kan kanskje være slik at publikum er godt vant med mange kvalitetskonserter å velge i.

Anne Sofie von Otter er en av operaens populærkjendiser.

Hun er født i 1955 i Stockholm, har sunget ved ledende operahus og festivaler verden over, siden 1995 har hun hatt hederstittelen ‘svensk hovsångerska’ (utdeles av den svenske kongen), har gitt ut en mengede cd’er hvorav ca 15 lieder/opearer og 8 andre hvorav ‘For the Stars’ med Elvis Costello (2001) og ‘I let the music speak: sanger av Abba’ (2006) er de populærmusikalske innslagene.

Så til konserten som begynte med Grieg i både første og andre del.

Og andre del var best.

– Nå er det verste over, sa von Otter da hun var ferdig med Grieg i første avdeling.

Operasangere er jo vant å synge på språk som ikke er deres eget, men det skal kanskje noe til for at en svenske hiver seg ut i norsk uttale med overbevisning.

Overbevisningen manglet i første del av konserten, men det ble til gjengjeld levert i andre. Mens første del av konserten jevnt over var ordentlig og dermed noe kjedelig, fanget andre del oppmerksomheten og tonene bar høyt, varmt og langt.

En publikummer sa at ‘Det er godt å høre på von Otter fordi hun ikke synger så skjærende.’

Etter første avdeling undret jeg over om hun kan synge høyt oppe og langt nede, men bare ganske enkelt pent. Andre avdeling med Grieg igjen, Liszt og til slutt Wagner overbeviste meg om at det var en stjerne på Hamar i kveld. Det var ikke lengre bare ordentlig og bra men berørende og vakkert.  Takk for konserten!

Etter konserten kunne det bære på operapub på Geregers for operaglade unge sjeler.

Festivalprogrammet er gjenkjennelig fra sist år og det er da bare å forsyne seg av kåseri, platevalg og sceneopptredener og mange spente og glade ansikter som er i gang med sommerens vakreste eventyr på Hamar.

 

Saken først publisert i FM i 2012