Lørdag 12. mai hadde han med seg et stjernelag av jazzmusikere på scenen i Hamar Teater. Eggum gjorde det klart at det var han selv som var stjernen i showet.

Anjazz 2012 – Tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan

Anledning var AnJazz 2012 og vi fikk vi den beste Eggum konserten ever.

Og mye var i god gammel Eggum stil med hans bergensk-engelske vitser og melankolikerens forsikring om å at vi tar melankolien på alvor.

Ikke minst Eggums låtrepertoaret fra 70-tallet og fram til i dag, var der. Mannen har jo som kjent, i tillegg til å ha mange låter med seg fra 40 år i bransjen, feiret sin sekstiårsdag i 2011, med å gi ut 60 nye låter i verket ‘Kjærlighet og Ælighet’.

Han begynte med låten ‘De skulle begrave en konge stor’ og publikum klappet høylydt og begeistret da de hørte hva som kom. Deretter kom ‘Alamen går’.

– «Jeg er klar over at dette er en jazzfestival», sa Eggum.

Og inn kom Bendik Hofseth med saksofonen sin og ‘’Hemmelig’’ strømmet mot oss.

Til neste låt kom atter fire jazz-musikere på scenen: Joje Wadenius (svensk gitarist av stjerneklasse), Audun Erlien (kjent norsk bassist), Paolo Vinaccia (opprinnelig italiensk, nå norsk, spiller trommer) og Kåre Sandvik (piano).

Dette er ikke smågutter i jazzmusikken.

I kveld var de ‘’Eggums nye spille-venner.’’ Musikerne medvirket også på hans siste plate.

Wadenius tok soloen på ‘Mor jeg vil tilbake’. Både Wadenius og Hofseth gjorde ‘’Kompiser’’ til sin melodi. Så kom ‘’Ryktet forteller’’ og ‘’Ta meg med’’.

Publikum hviner bokstavelig.

Det er en god del Eggum-fans i salen, en god del ansikter jeg ellers ikke har sett på festivalen.

Folk kjenner sangene og setter pris på at de gjøres stas på. Eggum fikk som kjent Hedersprisen under årets Spellemannspris. Det er på tide å gjøres stas på bergenseren.

Som han selv sier med et lurt smil om munnen, når folk klapper:

– Jeg fortjener det. Jeg har øvd 40 år til denne konserten.

Eggum sier, med referanse til de gamle Gitarkameratene sine, at de nye vennene hans (bandet) ikke gidder å øve. Så fortsetter han:

– De skal jeg ta godt vare på!

Det er vel ikke usannsynlig at de kjenner låtene hans fra før, som så mange av oss andre.

Så er det ‘’På han igjen’’. Under ‘’’Kjærlighet og ærlighet’’ er det igjen Wadenius som briljerer. Vi får ‘’En natt forbi’’ og ‘’Heksedans’’.

Konserten og samspillet begynner litt forsiktig og famlende, men de spiller seg varme. Eggum selv står heller ikke i veien for å jamme litt og slipper kontrollert de andre til.

Det er ikke tvil om hvem som er sjefen på scenen. Men det er heller ikke tvil om at låtene ble veldig mye bedre, selv om de var aldri så bra før, med disse musikernes leveranse.

Er du Eggum-fan bør du prøve å få med deg dette en gang.

Beste Eggum med en ny vår i jazzen og en kan derfor spørre seg om hvor moll’en har blitt av.

For jo, all forsikring om melankioli til tross; dette var morsomt!

 

Saken tidligere publisert i FM i 2012