«I’ve got you under my skin». Cole Porters låt fra 1936 kan fint beskrive åpningskonserten med svenske Lill Lindfors under AnJazz 2012, en konsert det var stor pågang på!

Anjazz 2012 på Hamar – Tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan

Selveste Tippesjefen åpnet festivalen onsdag kveld. Torbjørn Almlid poengterte frivillighets-innsatsen til festivalgjengen og sa han syntes det var ekstra stas å støtte en festival i Tippingas hjemby Hamar. Dermed var AnJazz i gang for 8.gang.

Brasil, rytmer og Lill Lindfors

Lill Lindfors er kjent for de fleste. Hun har vært i underholdningsbransjen siden begynnelsen av 1960-tallet, gitt ut over 40 plater, vært programleder, skuespiller, komponist, unicef ambassadør og moderne kvinnesaks-forkjemper – og kanskje musikalsk mest kjent for bruken av bossanovaen og sambaen i norden.

Ja, og hvem husker ikke kjolestuntet fra grand prix i 1985!

På scenen på Hamar fremstår en varm voksen og ikke minst elegant artist. Hun er myk og stødig, passe personlig og helt klart i førersetet. Klasse.

Me and Bobby Mc Gee.

I et par timer oppvartet hun sammen med muskerne sine, et særdeles fornøyd publikum. Det var feelgood og 2-300 glade ansikt som til sist også fikk synge sammen med bandet.

Det var Vreesvijk, Taube, Kris Kristofferson/Fred Foster (Me and Bobby Mc Gee), Olle Adolfsson og mere til.

Trubbel
Skaperen av låten ‘’Trubbel’’ (som nå kanskje Håkan Hellström er den tolkeren vi husker best) Olle Adolfson, ble varmt presentert og plutselig var vi med på sommerstugan på Åland.

– Lindfors presenterer personlige historier som binder sangengene sammen og er tilstrekkelig nære til at vi får et lite glimt av stjernens liv, men ikke mere enn at hver selv får fylle sangene med egne bilder.

Musikerne

Gitaristen Mats Norrefalk (Sverige) og saksofonisten/fløytespilleren Hector Bingert (Uruguay/Sverige), lekte fint sammen med Lindfors.

I tillegg hadde de på denne konserten med seg de to norske musikere Rune Arnesen på trommer og Gjermund Silset på bass.

Norrefalk tok fram sin lille nette sopran-gitar. Her er et klipp fra You Tube med samme melodi fra en annen konsert.

Romantisk slutt

Etter at publikum har fått være med på ‘Hvem kan segla’ som bygde seg opp til ‘Musik skall byggas ut av glädje’, ble det stående applaus og ekstra nummer.

– Jeg vet ikke hva vi skall ta, sa Lindfors.

‘Du är den ende’ – kom det raskt fra salen.

Låten hun ga ut på LP allerede på 1960 -tallet,  skal være ‘årsaken’ til mangt et ekteskap.

Hun er en god historieforteller, men det er ikke minst musikk og rytmer som gjør meg glad.

Intimt og hett på Hedemarken

Festivalsjef Anja Katrine Tomter, kunne på telefon tidligere på dagen, fortelle om opphetet stemning for å få tak i billetter.

Noen tok det ikke pent å bli uten billetter, og andre gråt av glede når det ble lagt ut ekstra billetter!

Sterke følelser i gang på Hedemarken når det kommer til jazzfestival med andre ord.

Festivalen begynte ganske intimt med konserter på små scener for åtte år siden. I fjor var det en storsatsing med bruk av storscene. I år, med underskudd å dekke inn, holder festivalen seg i stor grad til Hamar Teater.

På åpningskonserten må det ha vært om lag 250 publikummere. Alle fornøyde!

Festivalen, som kan sammenlignes med en hvilken som helst annen festival og nok i stadig større grad har gjester andresteder ifra, holder til i lokaler som gjør at en ikke bør vente til i siste liten med å bestille billetter.

 

Først publisert på FM i 2012