Den 28.juli til 5. august fylles Trondheim av kultur, påfyll, refleksjon, rom og lyd. I 1999 fikk festdagene knutepunktstatus og i år satses det spesielt på det verbale uttrykket. Men her er som vanlig uttrykkene mange og noe for enhver. Festdagene i Trondheim har selvsagt et historisk sus som strekker seg lengre bak enn de årene festdagene har vært arrangert i byen. Byens rolle som stiftsstad og sete for Nidarosdomen, preger programmet.

 

Arve Tellefsen, -en ung kuriositet
Tellefsen spilte under de første Olavsfestdagene. Og han spiller igjen under åpningen av 50års-jubileumet.

I en tid hvor stat og kirke er nyskilt, bibelen er oversatt på nytt, gudstjenesten er gjort om og sågar salmeboka kommer i ny form, er det mildt sagt bevegelse og en del å snakke om.

Dette gjøres på mange vis:
  •  Kirkemusikk-seminar med tittelen ‘Skal det låte likedan på både innsiden og utsiden av et Gudhus?’
  •  Pilgrimsvandringer, -vake med antatt 5-7000 deltagende (!),-og pilgrimsvandrergjester som kommer til og med fra Spania og Santiago del Compostella
  •  Kunstprosjektetet ‘’Jerusalem’’ med utgangspunkt i de tre monoteistiske verdensreligionene (kristendommen, jødeddommen og islam) med tekst, sang og kultur fra ulike land vises  det hvordan ulike kulturer er vevd sammen og har fargelagt Jerusalem i over 4000 år.
  • Det er 200 år siden den første salmebokforfatteren i Norge, ble født. Dette markeres med forestillingen ‘Lindemannns arevesølv –kjærligheten er lysets kilde’
Musikk, musikk musikk!
Festivalen pleier arrangere Masterklasse i sang med blant annet den danske Susanna Eken som lærer. Blant annet har mezzosopranen Randi Stene deltatt i masterklasse hos Eken. Eken er dosent i sang ved  Det kgl Danske Musikkonservatorium og Opera Akademiet i København. Etter 15 års samarbeide er det etter sigende siste gang Eken leder en masterklasse under Olavsfestdagene. – Kanskje er det en ny Randi Stene med i klassen i år?

Barokkperler læres og fremføres av det som arrangørene påstår, er Europas lengstlevende kurs i tidlig musikk; Ringve internasjonale sommerkurs. På 35. året arrangeres dette kurset. Dette er på Inderøy som ligger i Trondheimsfjorden. Her spilles det fiolin, lutt, fløyter og cembalo.

I tillegg til dette er det tradisjonen tro, flere klassiske konserter. Vi kan nevne storsatsingen Benjamin Brittens ‘The War Requium’ fra 1962. -Ett av Brittens mest anerkjente arbeider for sopran, tenor, baryton, kor, orgel og orkester.

‘Haugtussa’ med pianist Nils Anders Mortensen og mezzosopran Marianne Beate Kiellan forventes også å bli en stor opplevelse. Navnene bak tonesetttingen av Arne Garborgs dikt er Edvard Grieg og Olav Anton Thommesen. Kielland ble som kjent nominert til Grammy for albumet Veslemøy-Synsk i 2011.

Liv og røre i byen
Det er aktivitet og liv i byen som ikke nødvendigvis tvinger fram de intellektuelle eller dype tankene, men som er der for opplevelsens del. Det er Historisk Marked i Borggården hver dag og dessuten en del arrangementer for barn.

 

Enklinger

Vi bør blant annet nevne at arrangørene i året som har gått, sammen med byens SFO’er, har hatt et prosjekt om hat, håp, vennskap og ensomhet. Dette får vi se mere til i museet i Erkebispegården. Det har visstnok noe med enklinger å gjøre (sokker som det bare er en av etter vaskemaskinenes glupske herjinger). Fredag 3. august blir det massevandring av SFO’ere da 1600 av dem skal gå sammen til Vestfrontplassen og fremføre en sang Øistein (‘Knutsen’) Dolmen har laget.

‘Fantorangen og Margrethe’, ‘Ridderturnering’, ‘Eventyrstund i Riksregaliene, Skatteverksted, forestillingen ‘Den vakre møllerdatteren’, Familiedag på Christian Radich… dette er bare noen av de arrangementete som passer for barn uansett alder.

Prisutdeling I år er det Hemsingsøstrene, Ragnhild og Eldbjørg, som får Arve Tellefsens Musikkpris. Prisen utdeles 1. august.
Prominente gjester og debatt
Gjester og talere er blant annet Europas første kvinnelige president, islandske Vigdis Finbogadottir, som har med seg de gamle islandske middelalderdikterne med i sekken.

Biskopen i ‘verdens største religiøse vegkryss’  som arrangørene kaller det; Den Evangelsk Lutherske Kirke i Jordan og Det Hellige Land, Munib Younan, deltar. Han er også president i Det Lutherske Verdensforbundet. Kirken hans omfatter kun 2 % av befolkningen i området og tema er da hvordan leve i et flerreligiøst og flerkulturelt samfunn. I aller høyeste grad et tidsaktuelt tema.

Selvsagt et presens i DNK, Helga Byfuglien, med. Sammen skribent Kadra Yusuf og høyesterettsdommer Ketil Lund (leder av Lund-kommisjonen) skal hun under ledelse av Tomm Kristiansen, debattere om rettferdighet.

 

Pop og rock
I tillegg til et omfattende promgram med læring, refleksjon, opplevelse og lek kommer også musikalske artister som Anne Grethe Preus og Patti Smith, Laleh og Bob Hund, Richard Thomson, Dum Dum Boys, Emmylou Harris og Ane Brun…

Ja til og med vil ett av foredragene handle litt om rock når Robert Kvalvaag holder foredraget »Religion og Rock’n Roll. Del ellevte bud» klokken 15:00 den 29. juli.

-Vi gleder oss og kommer tilbake med meldinger fra Olavsfestdagene Trondheim!

Mer info her: olavsfestdagene.no, 28. juli-05. august 2012

 

Sak først publisert på FM i 2012