Lørdag 4.august 2012 kom gutta hjem til sine egne. En smekkfull konsertplass, Borggården i Trondheim, tok varmt imot heltene da de fyrte løs!  Når det spilles opp til låt fire, ‘En vill en’, jubles det høyere enn på flere hundre år innenfor murene. Ganske sikkert!

 

Olavsfestdagene, Trondheim – tekst og foto: Elisabeth C. K. Reitan

En full Borggård betyr omlag 5000 hoder i Trondheim.

Bandet som vandret rundt i Trondheim som ‘Wannskrækk’  fra 1979, men uten videre suksess (men med masse lyd), skiftet i 1985 navn til DumDum Boys. Siden har det gått så meget bedre.

I 1988 kom albumet ‘Blodig alvor (NaNaNaNa)’ og etter det altså ni nye album.  På 1990- tallet herjet de over landet. Så tok de seg en ‘bli og være voksen’- pause før de i  2006 var tilbake med ‘Gravitasjon’ og en ny epoke i bandets liv kunne begynne. I 2009 kom ‘Tidsmaskin’ og altså i år ‘Ti Liv’. I år fikk de Alf Prøysens Ærespris,  de rocker jo på norsk! Og Spellemann har de fått før.

Det gjallet fabelaktig i veggene under konserten og all tvil er skjøvet til side:

Der Dum Dum Boys er født, der hører Rockheim hjemme.

Vi fikk mye fra den nye plata (Ti liv, 2012) men også en del selvfølgelige klassikere: ‘Hagelangs’ (nabolaget her er fullt av skrømt, aldri flytte herfra, jeg har rømt), ‘Tynn tråd’, ‘Boom Boom’, ‘Enhjørning’, ‘Lunta brenner’ (det lukter så  godt), ‘Englefjes’ (jeg går i bane), ‘Slave’ (lille pike), ‘En vakker dag’ (leve i en drøm)…og masse mer!

Sceneteppet (filmen) de bruker er helt fabelaktig. Under ‘En vakker dag’ er det som å se en film utspille seg i virkeligheten, det ser ut som om vi ser dem i motlys.

Under ‘Splitter Pine’ er det i starten skikkelig psykedeliske 1960-talls mønstre som så blir den mest fantastiske solnedgangen ever.  Og så er det noe når en ser det fra langt bak, tettpakket som sardiner i boks og med lykkelige karer på minst 180 og i midten av 40 årene fremfor seg.

Da får en ikke med seg alt på scenen, men stemningen desto mere ubetalelig.

Bandet består av Prepple (Per Øivind Houm) på vokal, Kjartan Kristiansenpå gitar, Aslak Dørum på bass og Sola Jonsen på trommer.

Publikum koste seg.

Det var allsang og det var dansing og det var så tettpakket at jeg nesten fikk litt mere kroppskontakt enn jeg ønsket.

Kø-systemene fungerte takket være de greie vaktene, for hvor ellers finner du 8 stykk salgsluker for drikke til 5000 (på festival og ikke i skriften)? Do-kø og drikke kø gikk en stund i et salig rot.

Godt at DumDum Boys bare kjørte på så slapp vi å konse om køen, men bare flyte med.

En liten oppdagelse er at dagens 20 åringer knapt vet hvem Dum Dum Boys er. Ikke hvem Patti Smith eller Raga Rockers er, for den del. Vi har noe gjøre!

Etter denne uken med Olavsfestdagene er i alle fall noen tusen opplyst. Olavsfestdagene i Trondheim spenner vidt og vi har kun forsøkt å dekke noen sider av festivalen. 50 år gammel festival som fortsatt er i utvikling. Det liker vi! Og med 365 serviceinnstilte frivillige og vakter som både var statue  og snille, så ble det en hyggelig fest- uke.

DumDum Boys plate ‘Pstereo’ fra 1990 er forøvrig navnet på neste musikkfestival i Trondheim i august: Pstereo

Sommeren 2012 har vært en turnesommer, og det er ikke over enda for DumDum Boys:
  • 17.august 2012 Kartfestivalen i Gvarv
  • 18.august 2012 Bakgården i Harstad
  • 24.august Elvefestivalen i Drammen
  • 31.august Verket i Mo i Rana

 

Saken først publisert på FM i 2012