Oh! spilte til stinn brakke da bandet bød opp til fest fredag. Det var i anledningen Nordlysfestivalen 2013 at Verkestedet, som er en del av Kulturhuset i Tromsø, åpnet sitt mørke indre – som for anledningen var fylt til randen av tåke, folk og øl. To timer til midnatt.

 

Nordlysfestivalen 2013. Fredag 1.februar. Stedet: Verkstedet i Tromsø.  

Det er nesten overflødig å fortelle at OH! er populært i Tromsø. VG liste og P3 er heller ikke uten betydning.  Publikum er sterkt representert  ved folk i begynnelsen av 20-årene, men også trofaste godt voksent Nordlysfestivalpublikum, klumpet seg sammen. Tett i tett, i veldig tett.

Nordlysfestivalen startet for 26 år siden med bena godt plassert i det klassiske. I dag er festivalbredden ikke noe å klage på da den favner pop, jazz, dans, opera, klassisk musikk og dans. 

  • Nordlysfestivalen; 25. januar til 2. februar 2013

Festivalen skriver selv på nettsidene sine, at den ønsker å være en betydningfull festival med kvalitetsmusikk og da med særlig fokus på nabolandene våre i øst. I jubileumsåret 2012, leverte de Mariinsky-balletten til Tromsø. Slikt husker et trofast publikum!

Konserten med The band called oh! ble introdusert av festivalsjef Ulf Jensen, som kunne fortelle at samtlige fire konserter denne festival-fredagen, hadde Nord-norsk tilknytning.

Patriotismen er tilstede og publikum jubler.  Bandet som debuterte live i 2011 og samme høst ga ut EP’en Lesson One, gikk på scenen fasjonabelt sent.

 

Så til selve konserten.

Når jeg hører bandet på radio eller her på nettet, kommer instrumentene tydelig fram. På Verkstedet fikk jeg ikke den opplevelsen og det ble i stor grad vokalisten Frode Larsen som bar presentasjonen. Mange musikere, også gjeste-musikere, ble i stor grad bakgrunnslyd og i liten grad spennende i seg selv. Kanskje ble det for mange musikere til at hver fikk ta rom?

Det skal noe til å få det til slik Jaga Jazzist-gjengen for eksempel klarer.

Det gikk 5-6 låter før jeg i det hele tatt fikk koblet meg på hva de holdt på med på scenen.  Det virket ikke som noen turde helt å ta den helt ut. Lyden.

Men visuelt var det stilig og coolt fra start. Vokalistens ansikt var delvis i skygge der han satt midt på scenen,  blikket kunne hvile på ansiktene til de andre. Så vekslet det. Litt uvant, men stilig.

Frode Larsen: Vokalisten i bandet har en stemme vi forhåpentligvis kommer til å høre mye av.  Han kan det å synge og behersker fint lyse toner og et polert popish preg. Stemmen er behagelig å høre på. Og jeg håper at han tør og sikkert gjør, litt mere ut av den. Musikken beskrives blant annet som soul og funk. -Larsen må svært gjerne gå videre med det. Det lar seg høre!

 

Min kollega forsøker forklare meg hva slags musikk det er når vi går ned i Verkstedet. Assosiasjonene mine glir til islandske Mezzoforte og diverse band fra 1980-90-tallet hvis kassetter ligger et sted, men hvis navn jeg har glemt.

Og ja, etter å ha hørt bandet er dette et bilde av tid og musikk jeg sitter igjen i.

Guttene var knapt født da, men en skulle tro det var morsmelka de drakk. Som de fint har klart å gjøre til sin egen sound. Det er kanskje mere pop enn funk. Men det er hørbart. Og med mye potensiale.

Bandet har en god del å hente på avslutningen av låtene. Mens de spiller, får en ettervert igang bevegelsen, og publikum funker med. Men så er det plutselig slutt og dørgende stille. Det er tydelig at gutta vil spille og synge og ikke prate, selv om de inviterer publikum til å være et klappebarometer. Men som sagt; en god del å hente på overgangene, spesielt avslutningene. Vi blir stående litt avventende.

Og folk prater like gjerne under låtene som imellom. Praten overdøver ikke musiken og blikkene er forventningsfult rettet mot scenen. Men praten sier like fullt noen om at bandet ikke helt klarer å holde på oppmerksomheten vår: Populært. Og potensiale men litt pjuskete potens kanskje.

Variabelt: Dette kan altså bli litt kjedelig. Eller veldig bra. 

Bandet OH! består av Morten Steene (bass), Eirik Fjelde (tangenter), Arnljot Nordvik (gitar) og Frode Larsen (sang og perkusjon).

Gjester på scenen i Tromsø fredag 1. februar var Jonas Karlsen (trommer), Fred Glesnes (saksofon), Christian Hyld  (trompet) og Torbjørn Ingvaldsen (trombone).

  • Offisiell hjemmeside: Oh!

En smakebit fra Youtube (og  noe av det som FUNKER best):

 

Saken først publisert på FM i 2013