Mens Kongsberg jazzfestival groover i sitt 50 årsjubileum denne uka, med en lineup av norsk godjazz og navn som Stevie Wonder, Karin Krog og Mari Boine på plakaten, ligger en nabo i øst og dupper bena i vannkanten. Den gjør seg klar for jazzfestival, med store internasjonale navn på plakaten:

 

Vi snakker om Pori Jazzfestival som for 49. gang åpner dørene 12.-20.juli 2014.

Festivalen har vokst gradvis fra et par tusen deltagere på 60-70-tallet til å ha passert 120-160 000 deltagere rundt millenniumskiftet, kan vi lese på nettet. Festivalen rommer det meste av jazzens ansiktsfarger som blues, soul, funk, world-musik og sågar pop for å nevne noe. Navn som James Brown, Phil Collins, Chick Corea, Miles Davies, Alicia Keys, Paul Simon og Sting har tidligere stått på scenen. I år er ingen ringere enn Bob Dylan en av hovedattraksjonene.

Små steder, store festivaler

Pori er en liten småbyperle med om lag 80 000 innbyggere på sørvestkysten av Finland.

Med ansiktet mot Sverige ble byen ble grunnlagt i 1558 av svenskekongen Johan III og byens svenske navn er  Bjørneborg. Jazzfestivalen er en av Finlands mest populære sommerattraksjoner, og for mange vil det nettopp være festivalen de forbinder med sommer og Pori.

Finsk jazz

For den særdeles ukyndige har Finland kun Sibelius på notearket. For det opplyste mennesket er finsk musikk en fantastisk lek mellom intellekt og mellomgulv. Dette er kanskje en noe historieløs beskrivelse, men jeg anbefaler at du sjekker ut om jeg kanskje har rett. På festivalen er det mange finske jazzband og musikere og som det meste hvor det er finner, er det kvalitet.

Selv fikk jeg oppleve Ted Curson og Jyrki Kangas på etterdønningene av Pori Jazz sent på 1990-tallet, da på sensommeren spilte sammen på Ukko Pekka ved Aura Å i Åbo i ukene etter festivalen.

Kangas med kontrabassen og Curson med trompeten

Kangas, ‘Mr Pori  Jazz himself’ og Curson, assosiert med ingen ringere en Charles Mingus og et godt humør.  Jammen tror jeg det finnes en signert cd et sted og – en gave fordi jeg kom og hørte på. Riktignok gjorde jeg det dag etter dag. Kangas avsluttet som kunstnerisk leder i festivalen i 2009, Curson døde i 2012. I år spiller Ted Curson Memorial Band på kvelden 13. juli på Pori Jazz.. 

Navn fra årets lineup:

Alexi Tuomarila Trio, Aluna George, Betty La Vette, Bilal, Bob Dylan, Christian McBride Trio, Dumari ja Spuget& Blosarit, Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca, George Clinton & Parliament Funkadelic, HERD & Aili Ikonen, Hurts, James Blunt, Jamie Cullum, John Nemeth, Jose Scofield Ûberjam Band, Jose James, Jukka Eskola Orquesta Bossa, Kelis, Kämäräinen Toppola Viinikainen Play Tolonen, Larry Carlton,  Lulu James; Mac Miller, Marc Cary Focus Trio, Mulatu Astatke, Oddarrrang, PRISM featuring Dave Holland Kevin Eubanks Craig Taborn og Eric Harland,Pariisin Kevät, Patti Smith, Pet Shop Boys, Pharoah Sanders Quartet, Rajaton, Raoul Björkenheim Ecstasy, Rudresh Mahanthappa’s Gamak, Snarky Puppy, Suzanne Vega, The Internet,  The Souljazz Orchestra, Tigran Shadow Theater, Tuomo, Zara McFarlane.

Så da er det bare å sette kurset forbi Mummihuset og ut mot kysten til Pori Jazz.  

For de av oss som ikke kommer oss til Pori kan vi få smakebiter fra festivalen på Radio Nova; radionova.fi  (Pori jazeilla)

 

saken først publisert i FM i 2014