Kirsten Flagstad Festival er igang på 11. året. Åpningskonserten var tradisjon tro onsdagskvelden i Hamardomen. Torsdagskveldens første konsert blir betegnet som det nærmeste Kirsten Flagstad– vi kommer i  årets program.

Tekst og foto: Elisabeth Klæbo Reitan

Puerto Rico 1948 - og Hamar 2016  Konsert under KFF

Puerto Rico 1948

Vi fikk fremført en nesten tro kopi av Flagstads program i Puerto Rico i 1948. Kun en sang manglet fra originalprogrammet. På grunn av at detektivarbeidet etter dette spesielle notearket hadde tatt uforutsett lang tid, fikk vi nøye oss med 95% av oprinnelig repertoar. Men du verden!  Det var 100 % kvalitet – det bar seg fantastisk – Elisabeth Teige var uten tvil rett stemme for oppgaven.

Sårt tema, stor stemme

Tema for årets festival er ‘Eksil’ og henspeiler til årene etter annen verdenskrig, da Kirsten Flagstad verken var ønsket i Norge eller i Amerika. Hun hadde da en rekke konserter i Sør-Amerika. Det er et sårt tema. Det faktum at assosiasjonen med nazistene siden krigsslutt av hengt som et sorgens slør rundt Flagstad, forhindrer ikke at festivalen klarer å trekke fram hennes begavelse – kunsten, og ikke minst hennes storhet:  Hun er en av de mest berømte nordmenn i utlandet og ganske enkelt en av verdens aller beste operasangere gjennom tidene.

Randi Stene, Kirsten Flagstad Festival

Bilde: Randi Stene, kunstnerisk leder for Lirsten Flagstad Festivalen.

Kveldens program

På programmet i kveld var Wagner, Schubert, Schumann, Taylor, Head, Besley, Kernochan og ikke minst fem sanger av Grieg. Solist var altså sopranen Elisabeth Teige og hun ble presist akkompagnert på piano, av Matti Hirvonen.

Det var ganske enkelt en stemme med eim av stor fortid og med lovnad om en varm framtid foran seg som fylte aulaen i kveld, Klassisk.  Aulaen har god akustikk, og det skal teknikk til for å nå frem på bakserte rad.

Elisabeth Teige

Sopran: Elisabeth Teige

Det oste profesjonalitet og det lød ganske enkelt fantastisk.

Med en kombinasjon av tydelig artikulasjon og det å få det til å høre ukomplisert på de høye intense partiene. Det smelter enhver motstand som måtte finnes i rommet.

Omlag 50 publikummere fikk med seg denne opplevelsen.

Kjente og kjære Flagstad-damer Solveig Sem og Annika Aasen

To trofaste og flotte Kirsten Flagstad Festival -damer; Solveig Sem og Annika Aasen

Festivalen har et stort program. Her finner du arrangement på dagtid, også noe spesielt for barn. Det er konsert ute på Hamars nye store fine torg fredag kveld og gallekonsert i Hamars nye kulturhus på lørdagskvelden. Og mye mye mere. Du finner programmet her:

http://www.flagstad-festival.no/

 

Saken først publisert på FM i 2016