Har du vært på årets fineste adventskonsert? 

Kanskje var vi der sammen. Det er noe med disse adventskonsertene – at de gir oss den følelsen – at vi sammen er del om noe aldeles fantastisk og unikt.

advent (Hamar) (3)

Tekst/foto: Elisabeth Klæbo Reitan

Lørdag 2.desember hadde Kirsten Flagstad museet adventskonsert -tradisjonen tro med Rolf Knapper(piano/ forteller) og Tone Østli (sang/sopran) – og smaktilsatt med  safrangule lussekatter:

Det er lørdag klokken 15 og  Strandstuen (museet) er fylt til randen. Noen velger stå i gangen i tilfelle de må lee på bena. Stua er fullpakket. Selv får jeg sitte på aller fremste rad.  Stort nærmere saligheten kan en ikke komme.

Alle ser forventningsfullt mot Rolf og Tone.

Knapper og Østlie (2017)

Men først er det altså kaffe og lussekatter. -Knallgule og verdens beste lussekatter. Det er bare å forsyne seg. Det dufter umiskjennelig av safran i hele rommet. Vertskapet balanserer kaffekopper, kanner og brett. Stemningen er god. Det humres, tygges og smiles. Musikerne venter tålmodig.

Så er alle glade i magen (som vertskapet uttrykte det) og konserten kan begynne. Knapper introduserer og geleider oss gjennom sitt svært så brede repertoarvalg av alt som hører julen til – fra Hedmarkens Prøysen til Irvin Berlins hvite jul og til Bach – og så mye mer derimellom.

Spesielt fornøyd er jeg med Bach idag  – der kommer Tones stemme og teknikk spesielt godt fram denne ettermiddagen. Og det slår meg hvor fint Rolf spiller (det er ikke alle som gjør det).  -Så heldige de er som får synge/spille med hverandre! Så heldige vi er som får servert dette! 

Det renner ut av posen den ene perlen etter den andre. Ingenting tilfeldig, alt med en hyggelig introduksjon og spesielt valgt til oss (det tror vi i alle fall).

Etter en drøy time er det slutt – og tradisjonen tro avsluttes det med allsang av Deilig er jorden. Da er det ikke bare vakkert og avstemt lengre, men en herlig inkluderende hjertelighet.

Hundre meter lengre ned i bakken fra museet, på Stortorget, er det tid for tenning av julegran.

En-to-tre… der var adventstida kommet og full gang!

 

Saken var først publisert på FM i 2017