Kirsten Flagstad Festival beveger seg stilsikkert over mange format. Fra lite og intimt, til pub, stortorg og i storsal. Lørdagens gallakonsert MAMA GERMANIA DANSER TANGO  var en flott festforestilling i Kirsten Flagstad sal i Hamar Kulturhus.

DSC_2687

Bilde: Matti Hirvonen og Lilli Paasikivi

Kirsten Flagstad Festival 2016, lørdag kveld  (18.06.19). Mange festkledde musikkglade fikk en fin forestilling. Det var storfint besøk og det hadde vært plass til mange fler.

Tekst og foto: Elisabeth Klæbo Reitan

Første akt, Richard Wagner:

Fünf Lieder nach Gedichten von Mathilde Wesendonk. På klaver Matti Hirvonen og solist, mezzosopranen Lilli Paasikivi.

Paasikivi er, som Stene sa i introduksjon, en av de mest kjente mezzosopraner av idag. Paasikivi, som også er kunstnerisk leder for den finske nasjonaloperanen (Kansallisooppera), har på hjemmesiden sin et bilde med teksten: ‘warm voice from cold Finland’. Det er en god beskrivelse.

DSC_2694

Foto: Lilli Paasikivi i foajeen etter første akt

Paasikivi og Hirvonen gjør Wagner lett tilgjengelig. I en kjole med stener som blinker i parketten, synger hun. Det er umulig å ta blikket vekk- ørene fylles av vennlighet og hjertet med varme.  Hirvenen gjør nettopp det en god akkompagnatør skal gjøre. De fremmøtte får det de er kommet for. Det er vakkert.

DSC_2690

Foto: Matti Hirvonen og Lilli Paasikivi

Møte i pausen

DSC_2700

I første pause ble det et aldri så lite finsk møte i foajeen. Fra venstre, styreleder i Kirsten Flagstad Festival, Christel Meyer (fra Ekenes/Finland, bosatt i Hamar). I midten Lilli Paasikivi, en av kveldens solister/kunstnerisk leder for Nasjonaloperaen i Finland. Til høyre, nestleder i festivalen, også opprinnelig finsk, Riitta Helgestad.

Andre akt, sterkt møte med Per Arne Glorvigen

Glorvigen fremfører to egne komposisjoner: Violent Tenderness og Tango Funebre. Med seg på scenen har han Bjørn Magnus Jensen (fiolin), Hilde Huse (fiolin), cellist (cello), Johannes Skyberg (bratsj) og Steinar Haugerud (kontrabass).

DSC_2732

På bildet: Per Arne Glorvigen

Dette er fasinerende å høre på og ikke rent lite krevende. Voldelig ømhet og tango begravelse -det er ikke småprat det er snakk om – og det er umulig å ikke bli revet med.

I alle disse musikalsk følelsesmessige svingningene – er musikerne og Glorvigen selv, tryggheten selv. Det er fasinerende å se på også. Faktisk ganske så vakkert. Programmessig passet det ypperlig å ha dette som del 2 av 3.

DSC_2726

På bildet: brasj, cello og kontrabass

Tredje akt; fornøyelig lørdagskveld med musicals på programmet. 

Tone Kummervold, mezzosopran, Bernt Ola Volungholen (baryton) og Matti Hirvonen (klaver)

DSC_2742

På bildet: Tone Kummervold og Bernt Ola Volungholen

Vi fikk mye festlig Rodgers & Hammerstein, men også Irving Berlin, Fredrik Loewe/Alan Jay Lerner, Cole Porter, Jeromy Kern/Oscar Hammerstein, Samuel and Bella Spewack.

Dette var bare pur glede og underholdning. Kummervold, nydelig stemme. Volungholen, sjarmerende -goes without saying – men utrolig godt når vi får flyte med i barytonen hans innimellom. Vi må få høre mer baryton fra den kanten neste år.   Hirvonen – like blid og stødig som i første del av konserten.

DSC_2744

Foto: Hirvonen, Kummervold og Volungholen

Festivalens hjemmeside: http://www.flagstad-festival.no/

Se også Paasikivis hjemmeside. Her får du muligheten til å høre den varme stemmen

http://www.lillipaasikivi.com/flash/bio.htm

 

Sak først publisert på FM i 2016