Torget var fult av folk -i alle aldre. Det er svært gledelig- unger hopper og spretter og jeg ser ikke antydning til at  noen verken holder seg  for ørene eller lager grimaser. Operafolket har klart å gjøre seg tilgjengelig i det  offentlige rom – og gjenkjennelig i folks ører. For neste generasjon kommer opera til å være like coolt som rock. Sann mine ord!

Kirsten Flagstad Festival Hamar 15.6.2018

Tekst og foto:Elisabeth Klæbo Reitan

Elisabeth Teige, KFF 15.6.18 Torgkonserten

Så til programmet! Kirsten Flagstad Festival 2018 har blitt arrangert i Hamar siden 2006.

Dette er 5 året Hamar publikum får en slik gratiskonsert påspandert av Sparebankstiftelsen Hedmark og OBOS. Og jeg vil våge å påstå at dette er  en av de bedre, kanskjs den beste! 

Kongelig norsk marines musikkorps trenger vel egentlig ingen presentasjon der de troner under ledelse av Bjarte Engeseth. Det er god lyd – og det er et orkester som klarer å la solisten få oppmerksomheten når han/hun er på scenen  – ogs om like elegant fylles plassen med profesjonell varm og teknisk behagelig musikk når det er  tid for orkesteret alene.

DSC_2876

Operaperler

Bernt Ola Volungholen er jo selv ei operaperle – men på Torgkonserten er  han konferansier og binder det  hele fint sammen med lunt humør og akkurat passelig med prat. Det kommer inn under kategorien av lett underholdning- og uten behov for selv å ta scenen – humørfylt legger han  til rette for sangen og musikken.

Elisabeth Teige  – herlig dramatisk sopran fra operadistriktet Sunnmøre. Godt etablert og på KFF’s sine sider ser vi at vi kan høre mer av henne  både i operaen i Oslo, i iBerlin, i Frankfurt og ikke minst Bayreuther Festspiele.

Emil Næshagen – baryton fra Østfold med en rekke roller bak seg fra. Stemmen hans er stor og samtidig lett tilgjengelig.  Google han!

Seungju Mario Bagh – tenor fra Sør Koreao som i 2017 vant Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse. Han sammenlignes med Pavarotti – og du kan fint høre litt på han om du synes det høres interessant ut! Han synger slik at en selv kan tro at det  bare er åpne munnen og så triller det ut. -Rent,  uanstrengt og vakkert. ikke bare google han – sørg for å få hørt han!

På programmet  stod blant annet musikk av Wagner (Den flygende hollender (Sentas’s ballade med Elisabeth Teige), fra Rheingold (med Emil Næshagen). Vi fikk fras Donizettis Kjærlighetsdrikken (framført av Bagh). Puccini var  blant annet tilstede med Tosca, Lehar var med Den glade enke og Kalman med Csardasfyrstinnen.

Bernt Ola Volungholen og Bjarte Engeset, Torgkonserten KFF 15.6.18

Høydepunkter eller topp -hopping?

La oss si det slik at denne gangen så var en liksom på topp-hopping, men skal en trekke fram  noe så var duetten mellom Bagh og Næshagen veldig fin og Elisabeth Teiges stemme gjentatte ganger var virkelig VIRKELIG en opplevelse  å ville oppleve igjen. Teige og Wagner – kanskje var den umiddelbare gaven. Bagh og Næshagen – en forsmak  på noe.

Noen sier de er  skeptisk til mennesker som ikke liker dyr.  -Jeg tenkt at jeg er mer skeptisk til dem som ikke åpner opp for opera – for jeg har hørt at  slike finnes -men kanskje ikke på Hamar!

Ny festivalsjef fra høsten 2018

Da festivalen startet i 2006 var Gøril Songvoll en sentral rolle som pådriver og produsent, Fra høsten er hun tilbake – da som festivalsjef. Songvoll kan vel sies å være kjent for de fleste- uredd på TV og uredd innn  i Opera for folket, som kulturkonsulent på UiO og på diverse andre arenaer med folk og god musikk på agendaen.  Se hva Operaklubben skrev om henne i 2016: https://operaklubben.org/2016/10/14/gjoril-songvoll-opera-til-folket-og-oslo-operafestival-i-en-og-samme-person/

Adresse til Kirsten Flagstad Festival sin hjemmeside:  http://www.flagstad-festival.no

DSC_2873

 

 

 

Saken var først publisert på FM i 2018