TIFF 2016, Heidi Schneider steckt fest, norsk tittel: Lykkelig i 24 timer

Dette er en film med flere lag. Samtidig er den lett tilgjengelig. Du kan se den fra den rollen du selv har. For meg ble det en god film om ringer i vann.

Lykkelig i 24 timer er en av de mest sette filmene under TIFF 2016.  Regissøren er Sonia Heiss. I rollene  er Laura Tonke, Hans Löw, Leander Nitsche, Melanie Straub, Margarita Broich.

LYKKELIG I 24 TIMER

TIFF 2016      Tekst: Elisabeth Klæbo Reitan                 Foto: Pressefoto

Regissøren Sonia Heiss var til stede ved visningen. I etterkant av visningen sa hun at det er viktig at en liker hovedpersonen også på slutten av filmen, på tross av en del mindre sympatiske ting hun  hadde gjort. Hun snakket om noe jeg oppfattet som en form for uforutsigbar sårbarhet vist ved Heidis historie.

Dette er en historie om Heidi, en ung mor, mamma og kvinne som jobber på et reisebyrå. Når vi treffer henne møter vi en lettbent, leken kvinne med glimt i øyet og med en letthet til livet. Ting skjer og raskt har scriptet blitt annerledes. Heidi får angst, beroligende piller og etterhvert både depressivitet og redsel for angsten i seg selv. Det er også en historie om å finne fotfeste igjen.

Medspillerene, Heidis mann og sønn, spiller viktige roller og gir historien dybde. Som trofaste tinnsoldater står de der lenge. Men noen gangen glipper det – og egne behov trenger seg på.

Dette er ikke en læringsfilm om depresjon, angst og det å bli pilleavhengig. Der er den nok heller noe uklar. Dette er en flott film om ringer i vann – og hvordan det ene påvirker og påvirkes av det andre.

Filmen slutter på en måte som heldigvis gir rom for flere tolkninger. Kanskje gir den norske tittelen ‘Lykkelig i 24 timer’ også større åpning enn originalens ‘Heidi Schneider steckt fest’. Det er helt klart rollene og skuespillerne som driver historien. Kulissene, arkitekturen, geografiske referanser og bildeføring er ikke tilfeldig men helt klart forsterkninger for historien de tre skuespillerne bærer frem.

Anbefales.

 

Sak tidligere publisert på FM i 2016