Det er søndag ettermiddag og siste dag på årets festival. Det har vært en festival med stor bredde i programmet og representant for den ene flanken, mezzosopran med Wagner på repertoaret, Lilli Paasikvi, skal i dag ha en liten masterclass for  3 sangere.

DSC_2763DSC_2760

Tekst og foto: Elisabeth Klæbo Reitan

Vi,15-20 stykker, er i Flagstadmuseumets stue. Den er som vi vet, ikke stor og nå skal den fylles med musikk under progress. Ved pianoet sitter Matti Hirvonen og lærer er altså Lilli Paasikivi.

Kirsten Flagstad Festival 2016

Selv om sangerne er vant med å øve foran andre, må det være litt spesielt å ha oss på fanget. Sangerne ser med spente øyne på Paasikivi når de har sunget. Og så er de i gang! Paasikivi gestikulerer, sier de ikke trenger forsere det de allerede har – om det er det lyse eller det mørke. Så får hun dem til å strekke seg – den ene til å få fram the story og ikke rote til det enkle, den andre for å få større bredde og sensualitet i stemmen, Paasikivi snakker om å synge fra kroppen og viser med hele seg at hele torsoen skal  buldre med opp og ut i stemmen. Den tredje får den finurlige meldingen, på engelsk med finsk avtrykk, you have to sing with your mouth closed. Vi ler, både publikum og sangere. Vi sitter med store beundrende øyne og lar ørene få øve seg litt.

DSC_2773

Hirvonen koser seg på pianokrakken. Engasjert og førnøyelig – med små morsomme kommentarer. Kommentarer på det norske avtrykket, a’ene våre, som alle (spesielt svenskene) synes er ustyrtelig morsomme. Som visstnok avslører oss. En liten peak på norsk sensualitet tror jeg også falt med en latter fra pianokrakken: Vi er i Norge nå, sa han og lo varmt.

Fornøyelig time i Strandstuen på Hamar.

DSC_2774

Kirsten Flagstad Festivals hjemmeside: http://www.flagstad-festival.no/

 

Sak først publisert på FM i 2016