Vi flyter i annonser om salige toner og standup med nisselue på. Det er mørkt og glatt ute, men vi fyller rommene i kultur- og kirkerom, og smører sjelen med det som forhåpentligvis er vellyd og harmoni.

Tekst/foto: Elisabeth Klæbo Reitan

Festivalåret ligger i dvale. Konsertene florerer. Hva skal vi velge å skrive om?

Det er ikke vanskelig å velge. Selv Norske Talenter på  TV2 fikk besøk av selveste mor-opera, Gjøril Songvoll, i år. Til stor begeistring! Og operalivet lever i beste velgående over hele landet.

Østli og Knapper

Men hvor er operajulekonsertene?

I Hamar er det blitt en tradisjon at Flagstad-museet inviterer til adventkonsert. Konsertlokalet er ikke stort, men desto mer velkomment. Med familemalerier på veggene og lavt under taket, presser vi oss inn. Det blir fult. Men det går alltid an å få inn et par til.  I naborommet står Flagstad sitt Brynhilde -kostyme er utstilt i monter. Det lyser av respekt. På dørtrammen står vertskapet. Vi velkommes inn!

-Ikke bare er det tradisjon med adventsonsert her, det er også tradisjon med Tone Østli og Rolf Knapper som toneførere. Vi vet hva vi kan vente, Annika Aasen lover oss den riktige stemningen, lusekattene er ferske og kaffen er klar.

Lussekatter(1)

Tone Østli, sopran, hedmarksjente med sangutdanning fra Agder og London, sang. Rolf Knapper akkopagnerte på piano og geleidet gjennom repertoaret. Et repertoar som leder gjennom hele europa – trygt forankret i Prøysen – fram  til Irwing Berlin’s White Christmas,  filmsangen Flying in the air, Nord norsk julesalme  og  til sist allsang av Deilig er jorden.

Nå må jeg trekke pusten før jeg skriver videre -for opplevelsen jeg vil beskrive er stor.

Det er mange som prøver seg på O’ helga natt, sier Knapper. Østli ler og lover å gjøre sitt beste.

Vi nærmer oss avslutningen. Østli kan synge, det  vet vi, det er mange som kan det – og mange har et nært forhold til denne sangen. Det finnes alltid en Jussi Björling bakom, sier Knapper. Så kommer det… klart, tydelig, varmt og sterkt. Passelig avstemt rommet vi sitter i. Med ekte-følt oppriktighet gir hun oss »O’ helga natt» – som  var det første og siste gang vi fikk den. Det er vakkert – og det er stort- i den lille Strandstuen denne lørdagen.

Med den lovede stemningen i oss, kan vi så gå ut til mørket, på glattisen og til julehandelen. Med varme i sjelen.

 

Advent i Strandstuen, Kirsten Flagstads barndomshjem/nå museum

Tone Østli, sopran og Rolf Knapper, piano

Kr 150,-  Antall publikummere: ca 50

 

Sak først publisert på FM i 2015