Vi trenger ikke si så mye.  Denne forestillingen må man se!

DSC_2665

Kirsten Flagstad Festival lørdag 18.juni 2016, forestillingen ‘Utvalgt’ av Einar Bjørge med Nina Bendiksen  i rollen som den aldrende og døende Kirsten Flagstad

Tekst og foto: Elisabeth Klæbo Retan

Kort fortalt er det Kirsten vi møter. Det er hennes tanker, hennes valg og hennes følelser. Hennes beskrivelse av hvordan det er å ha levd sitt liv. -Vi er vant med å få presentert beskrivelser av henne – og har vel strengt tatt som nasjon, også hatt behov for å beholde henne i en uklar kategori. Med denne forestillingen har vi endelig fått personen bak stemmen fram. Det er på tide vi tar inn over oss og lytter til den.

Sviket

Det er et paradoks at forestillingen første gang ble fremført (2013) 51 år etter hennes død. Så lang tid tok det oss å være klar til å lytte. Å lytte, til det som Ragnhild Nyhus tappert og over mange år har ropt ut: Kirsten Flagstad var verken uvitende eller nazist. Kirsten var en kunstner. Hun var sin manns kone, ja, men det var som operasanger hun ga til publikum. Det er som kunstner vi burde kjenne henne.

Og  der svek vi henne som sterkest. -Ved å ikke la henne være og virke med kunsten fra scenen. Det vi hadde dyrket at hun gjorde: Kommer Flagstad, så kommer ikke jeg, skal Kong Håkon ha sagt til Festspillene i Bergen. Og Kirsten Flagstad bøyde nakken og tok til takke med konsert neste dag. I 6 år fikk hun ikke opptre i Norge.

Obligatorisk pensum

Det snakkes idag om episoder av tv-serien Skam som burde være obligatorisk pensum. Ja, denne forestillingen bør også være obligatorisk -for alle som nærmer seg politikk, psykologi og mennesker.

En sterk historie om mennesket. Respektfullt og autentisk i uttrykket. Ingen unødvendige dramaer, Livserindringene var nok. Manuset er laget med møysommelig arbeid hvor Einar Bjørge blant annet har fått tilgang til brev ved Flagstadmuseumet. Brev og materiale som ikke har vært kjent før de siste årene.

Det trenger sikkert ikke å sies, for du har allerede skjønt det. Monologen ble fantastisk fremført av Nina Bendiksen.

La meg gjenta: Du må se denne forestillingen!

Forestillingen har vært vist flere ganger siden premiæren i 2013. Den har blant annet vært vist på Nasjonalteateret,  på Oslo Operafestival og på Amalienborg (Flagstads sommerhus i Kristiansand). Nå senest har den vært spilt, på engelsk, i USA. Bjørge forteller at det i USA  kom frem amerikanere på omlag 90 år, som kunne fortelle at de kjente Kirsten Flagstad. Det var sterkt.

Forestillingen vises også på Hamar søndag 19.juni kl 18 i Flagstad Museumet.

http://www.flagstad-festival.no/

 

Saken var først publisert på FM i 2016