Ei ny uke i filmens tegn har lyst opp januarmørket i Tromsø. Billettsalget er like bra som i fjor. Vi snakker om over 53 000 solgte billetter i tillegg til åpne visninger og utekino for store og små. Byen har nesten fordoblet sitt befolkningsgrunnlag en uke. Det har vært jubileum med noen små endringer i programmet. Priser er delt ut. Frivillige har gitt alt. Timingen og presisjonen var ikke like god som i fjor. Men for all del: Gratulerer med vel bestått TIFF!

   TIFF stemningsbilde (e)

Fra utekkinoen på fullstappet torg lørdag ettermiddag. På lerretet ser vi Frost.

Mandag settes fire av de mest populære filmene opp som en snik-forlenging av festivalen. Det har som alltid vært mange aktuelle filmer. mange om vårt forhold til døden, identitetsprosesser og politikk eller kultur som grenser for det menneskelige.

Hele fem av festivalens filmer har blitt oscarnominert i 2015. Det gjelder Leviathan, Boyhood, Birdman, Jordens salt og Wild Tales.

Prisene som ble delt ut i Tromsø var:

AURORA, TIFF’s egen A-pris som gikk til Li’I Quinquin av Bruno Dumont.  Det står i pressemeldingen at juryen blant annet sier: – En rekke sjangere er innovativt blandet og innlemmer en fransk populær forskrudd komedie, en landlig familiesaga, surrealisme à la Jacques Tati og en kriminalhistorie. 

FICC AWARD (Don Quixote-prisen) gikk til Joshua Oppenheimers The Look Of Silence. Juryens begrunnelse er blant annet: – En selrefleksiv dokumentar som framhever den moralske, politiske og perseptuelle kraften bilder kan ha. 

FIPRESCI- prosen, Den internasjonale kritikerprisen, gikk også til Li’l Quinquin av Bruno Dumont. Juryen sier blant annet: – [Filmen] gjenspeiler viktigheten av kompromissløs satire, og er en påminnelse om komediens kunstneriske verdi.

DEN NORSKE FREDSFILMPRISEN ble vunnet av Tonje Hessen Scheis for dokumemtaren Drone. Juryen begrunner det blant annet slik: – Vinneren av den norske fredsfilmprisen 2015 kommer med sjokkerende informasjon om hvordan ny avansert teknologi brukes av USA i kampen mot terror og hvordan denne teknologien spres til stadig nye land og kontinenter. 

TROMSØPALMEN gikk til kort- og dokumentarfilmprogrammet Film fra Nord. Filmen I am Kuba av Åse Svenheim Drivenes fra Tromsø fikk årets Tromsøpalme. Juryen skriver blant annet: – Filmen viser oss kraften som ligger i den klassiske observerende dokumentaren, og forteller en historie om en familie i krise med både nærhet, respekt og et kritisk blikk.

TROMSØ AUDIENCE AWARD, publikumsprisen, gikk til Jordens Salt av Wim Wenders og Juliano Robeiro Salgado. -En sa det slik da jeg spurte: av og til har det ikke noe å si hvordan historien er. Filen har så vakre bilder at det er nok i seg selv.

Top 10 av populære filmer blant publikum var per fredag:

1. RETURN TO ITHACA / HIMMELEN OVER HAVANNA
2. LEVIATHAN / LEVIATAN
3. BIRDMAN
4. GARDEN LOVERS
5. THE SALT OF THE EARTH / JORDENS SALT
6. TOKYO FIANCÉE
7. CARMINA AND AMEN
8. DANCING ARABS
9. BEAUTIFUL YOUTH
10. DEAR WHITE PEOPLE

stemning 2 TIFF

På torget står en gammel aviskiosk. Under TIFF er det blitt en utekafe her hvor det serveres rakettpølse, toast, øl og gluhwein. Det brennes bål og på pallebenkene ligger det reinskinn.  Bildet tatt søndag ettermiddag; kinosalene er fortsatt temmelig fulle og køene mange, men her ute på gata er det søndagsstille.

www.tiff.no

 

Sak først skrevet for FM i 2015