Etter en avsluttet festival med over 60 000 solgte billetter og rekordmange gjester (over 50 regissører deltok – inkludert Gaspar Noé, regissøren av Climax), gleder festivalgjengerne seg allerede til neste år.

Tekst: Selma Skov Høye

Det er utvilsomt en særegen stemning i Tromsø under den årlige filmfestivalen – gatene fylles av filmglade mennesker fra hele verden, bybildet domineres av TIFF-logoen, Stortorget er fylt av en utendørs kinosal, og utesteder holder helgeåpent på ukedagene. Det er kort sagt umulig å ikke få med seg at festivalen pågår, også selv om man selv ikke deltar.

Viggo Mortensen stars as «Tony Lip» and Mahershala Ali as «Don Shirley» in GREEN BOOK. (pressefoto TIFF)

Årets program var storslagent, og tilbød et bredt spekter av filmer – fra det karakteristiske Film Fra Nord programmet til zombie-grøssere, sing-along til Bohemian Rhapsody, gjenvisning av filmklassikere som The Third Man og filmkonsert med verdens eldste fortsatt bevarte animasjonsfilm – The Adventures of Prince Ahmed. Den nest siste dagen av festivalen ble feiret med et brak på TIFF closing party. Her ble alle etasjer på Kulturhuset ble fylt med musikk og festivaldeltagere etter prisutdelingen og visningen av avslutningsfilmen Green Book (som Viggo Mortensen forøvrig er nominert til en Oscar for).

Pressefoto TIFF Happy as Lazzaro

Filmprisene gikk til: Auroraprisen (TIFFs hovedpris): Happy as Lazzaro av Alice Rohrwacher Tromsøpalmen (beste kort- eller dokumentarfilm i Film fra Nord-programmet): The Power Grid av Clara Bodén Don Quixote prisen (av FICCI/IFFS juryen) – Birds of Passage av Cristina Gallego og Ciro Guerra Publikumsprisen – Kvinne på Krigsstien av Benedikt Erlingsson (utdelt mandag)

Clara Boden (Pressefoto TIFF)
Birds of passage (pressefoto TIFF)
Kvinne på krigsstien (Pressefoto TIFF)

Mer om prisvinnerne kan leses her: https://tiff.no/nyheter/arets-prisvinnere-2

Filmene med størst besøkstall i år var: Where Man Returns The Hate U Give Birds Of Passage Shoplifters Kvinne på Krigsstien Too Late to Die Young Gundermann Green Book Eight Grade Ulysses og Mona

Too late too die Young (pressefoto TIFF)
EIGHT GRADE (pressefoto TIFF)
Gundermann_pressefoto TIFF
SHOPLIFTERS (pressefoto TIFF)
The hate you give (pressefoto TIFF)
Ulysses & Mona (pressefoto TIFF)

Neste år vil TIFF gå av stabelen 13.-19. januar, hvor festivalen også feirer 30 årsjubileum. Takk for denne gang!