Charles Dickens A christmas carol fra 1843 spilles på Hamar Teater nå. Fram til 5. januar 2020 har du muligheten til å få med deg denne fin fine oppsetningen. Forestillingen anbefales varmt!

Ensemblet på begynnelsen av forestillingen.

Hamar Teater er neste utsolgt idag. Små og store, unge og gamle benker seg forventningsfullt på de røde plysj-setene og mørket senker seg. Så begynner sangen!

Vi kommer inn i fortellingen dagen før jul. Det er glede og forventninger som fyller byen.

Humbug!

En person synes ikke noe om jul – den og alt ved den er humbug – han vil ikke ha noen verdens ting med den å gjøre. Han sparer penger og gir verken til de fattige, ansatte, slekt eller andre. Mannen er Ebeneser Scrooge, -et navn som har blitt et begrep – et begrep om en julehater og en gjerrigknark.

Scrooge blir oppsøkt av sin avdøde kollega, Jacob Marley. (Eller som det heter på Hamar… »Jakob, med k»)

En avdød kollega på besøk, nei, det kan ikke stemme! Det må være maten som er skjemt…tenker Scrooge og forsøker bortforklare at han ser Marley. Men, joda, spøkelsene entrer scenen, og først er det altså Jakob Marley.

Jakob Marley spilt at Anders Kippersund

I det Jakob Marley kommer inn, hører du det gispe blant tilhørere under meteren lange.

Det trengs en forklaring…. Han er mørk og lys, ser skummel og lite levende ut og drasser på en hel masse kjetting. Mørk i røsten er han også.

Forklaringen kommer, -han har nemlig vært død i syv år. På mesterlig vis inkluderes publikum – på en måte som fungerer halvannen time senere. Publikum er med på både vind, spøkelsesgrøss, identitetsavsløring ….og sitter deretter stille som mus, lenge.

Ebenezer Scrooge og Bob Cratchit på kontoret dagen før jul.
Ebeneser Scrooge (spilt av Jonas Kippersund)
Det bes om almisser til de fattige, men nei, sånt humbug vil ikke Scrooge støtte.

Tre ganger den følgende natten kommer de neste åndene på besøk til Scrooge, slik Marley har fortalt at de vil gjøre, Først ånden fra fortiden, så fra nåtiden og til sist fra framtiden.

La meg leve!

Det går i kjent stil, Scrooge får være med åndene å se på hvordan livet egentlig er og hva han kan gjøre. Han får kontakt med evnen til å gjøre godt for andre – og han får medfølelse med seg selv.

Det kunne ikke vært mer i tiden.

Midt i innsiktens kamp roper Scrooge, etter å ha sett sin egen grav: La meg leve! -Sekundet etter hører jeg like bak meg i salen en liten guttestemme, med sterk innlevelse, rope det samme ‘la meg leve!’

Det er ingen tvil om at scenen når sitt publikum i kveld.

Turnekompagniet står bak forestillingen, tekstbearbeiding /manus av Johanne Margethe Kippersund Nedal (som også har regi og scenografi). To av sangene er skrevet av henholdsvis Eivind Strømstad og Trine Nyhus Lørum.

Det er levende musikk som er skrevet av Eivind Strømstad. Musikken fremføres av Åsa Ree (fiolin), Ole Gjøstøl (flygel), Morten Strupet (kontrabass), Eivind Strømstad (gitar).

Behagelig

Det er en behagelig forestilling å se på, vakkert lys og fine harmoniske kostymer. Det er menneskene og stemmene du legger mest merke til. Starten med mye sang fungerer fint: Etter åpningsscenen har de vår fulle oppåmerksomhet – og lille Tims sang er (om enn trist) bare vakker.

Underholdning

Det er egentlig ganske godt gjort å få Dickens gjort til så familievennlig og hyggelig underholdning. Fattigdommen slepes bokstavelig talt over bakken, og en barndom i neglekt er vond å se på – men vi slipper å bade i det.

Gjengen på Hamar Teater gjør det de er så gode på – holder seg til planen om å fortelle historien og underholde oss underveis. Det kunne blitt så grått og tungt, men det ble det ikke. Det kunne ikke bli bedre med moral og underholdning vakkert satt sammen og presentert på en så fin måte.

Skuespillere: Jonas Kippersund (Scrooge), Anders Kippersund (Marley, den avdøde kollegaen), John Arne Arnseth (Scrooges nevø), Peter Kippersund (nåtidens spøkelse), Philipp Stengele (kontorassistenten Cratchit), Anne Bolette Stang Eng (ånden fra framtiden), Trine Nyhus Lørum, Alvilde Brandt Kippersund, Hillevi Skamlerud Larsson, Hannah Nyhus Lørum, Camilla Brandt, Sara Jaggi, Elsa Kippersund Frogner, Kaia Nyhus Lørum, Elen Kippersund Frogner, Liv Elvira Kippersund Larsson (Lille Tim), Agnes Kippersund Frogner, Ferdinand Jaggi, Signe Josefin Kippersund Larsson.

http://www.turnekompaniet.no/hamarteater/

Se også joy tube av den vakre sangen ‘Lille Tim’ synger ( Liv Elvira Kippersund Larsson) sang:
https://www.facebook.com/hamarteater.no/videos/974021596306656/UzpfSTEwMDAwMzM1Nzk1MjgxMjoyNTMxNDY4NjUzNjQxNzA4/