Med en sterk lengsel etter å oppleve levende lyd som vakkert formes og uttrykkes, dro jeg på Operapub på torsdag.

Stedet var Brødrene Jacobsen Vinbar og arrangør Kirsten Flagstad Festival. Neste mulighet for operapub på Hamar er 10.september kl 19

Tekst og foto Elisabeth Klæbo Reitan

Puccini, Mozart, Delibes…

Det er med nølende steg og ydmykhet for situasjonen vi befinner oss i, jeg beveger meg på pub denne torsdagen. Tydelig forsikres vi om at smittevernforskriftene følges – og antall publikummere må derfor begrenses. Antibac-flaskene står på hvert bord.

Nå er det bare å lene seg tilbake og la tonene nå deg. Det blir som jeg forventet. Det ble godt.

Baraula og Kvits

Lokalet er lavt under taket, men takhøyden er likevel stor og alt rundt er stemningsfullt. Her kan du velge mellom plysjsofa, barkkrakk og restaurantstoler. Du serveres med bordet og jeg velger meg alkoholfri hyllebærvin som sprudler fint i glasset. Veggene er kledd med malerier. Vertskapet er vennlig og musikken behagelig.

Det er stemmer som kan fylle høyt og nå langt men også kan tilpasse seg slik at vi får den vakre fyldige lyden som beveger og smyger seg inn hos deg uten å overdøve. Det er godt å høre.

Mezzosopranen Désirée Baraula, svensk-italiensk, og ansatt ved Den Norske Opera. til høsten kan du høre henne i Den Norske Opera i Puccinis Suor Angelica .

Markus Kvits er repetitør ved Den Norske Opera, førsteamanuensis ved Kunsthøgskolen i Oslo.

3×3 og mulighet for påfyll

Operapub er 3×3 sanger med to pauser -for påfyll av både drikke og mat. Og pub-prat. I Oslo har fenomenet opera-pub eksistert i mange år, mens KFF har arrangert det på Hamar ved jevne mellomrom i et par års tid.

Vi var et sted mellom 20 -og 30 personer i baren – plass til det dobbelte og likevel ville vil vært innenfor smittereglene. Få personer til tross, stemningen var god og begeistringen både hørbar og vennlig. Du kan komme som du er, som på barer flest, og om du vil glitre eller gå i ett med møblementet, så er det opp til deg. Opera-pub er en fin måte å venne ørene til opera – og få smakebiter av skattene som ligger i genren. Og for den som er kjenner, så er det allerede en pub blant venner.

Drama og diadem

Alt er som det skal være og i løpet av de 9 sangene som var planlagt, får vi kjærlighetens teater og sterke følelser fremført i ord og toner.

Her ser du bilde av Nora Oleanne Sårheim som for anledningen har kledd seg med halskjede, øredobber og tiara – vel verdt en prinsesse.

Nora Oleanne Sårheim er sopranen som blant annet stiftet OratorieSolistene i 2018.

Overraskelser er det beste jeg vet

Blant publikum var både sopranen Gunda-Marie Bruce og bassen Odd Grundt. Begge bød på sang – og også festivalsjef Gjøril Songvoll sang – så denne gangen ble det jammen ikke bare 3×3 men hele 4×3 med sang!

Bruce fremførte Musettas vals fra Puccinis La Bohème – med sterk deltagelse av Kvits.

Bruce og Kvits

Bass Odd Grundt fremførte Drikkevise fra De lustige koner i Windsor (W. Shakespaer/Otto Nicolai)

Grundt og Kvits

Kom med neste gang!

10.september klokken 19 – på Brødrene Jacobsen Vinbar på Hamar.